Wykonanie
Kolejny sezon
owocowy wspólnie rozpoczęty z Agnieszką . Ponieważ od dawna miałam ochotę na sernik, powstał ten oto
jagodowy. Smakował nawet mojemu mężowi, który za sernikami nie przepada.
Składniki (na tortownicę o śr. 16 - 18 cm):450 g
twarogu półtłustego, zmielonego130 g
cukru2
jajka1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g
jagódWykonanie:
Twaróg,
jajka,
cukier,
mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wylać do tortownicy. Na wierzch wysypać umyte i osuszone
jagody. Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut, aż sernik się zetnie i środek nie będzie płynny. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć i ostudzić zupełnie. Kiedy sernik będzie zimny, wyjąć z formy.