Wykonanie
Idealne, a do tego
banalne w przygotowaniu. Pamiętajcie tylko, że powidła troszkę zgęstnieją po wystygnięciu. Przepis to moja niewielka modyfikacja przepisu Asi . Z tej ilości wychodzi jeden mały słoiczek.
Składniki:300 g
jagód1 łyżka
wody1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu ( lub 1 - 2 ziarenka)100 g
cukruWykonanie:
Jagody przebrać i włożyć do rondelka, wlać 1 łyżkę
wody, dodać
kardamon i na bardzo małym ogniu mieszając podgrzewać. Gdy
jagody puszczą sok, pogotować je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać
cukier. Gotować mieszając przez około 10 minut lub do czasu aż powidła będą odpowiednio gęste. Słoik wyparzyć (np. w stopniowo rozgrzewanym piekarniku lub w gorącej wodzie). Do wyparzonego i suchego słoika włożyć powidła, zakręcić czystą pokrywką i odwrócić do góry dnem. Ostudzić, a następnego dnia słoik odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.
/wydrukuj przepis/