ßßß Cookit - przepis na Powidła jagodowe

Powidła jagodowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Idealne, a do tego banalne w przygotowaniu. Pamiętajcie tylko, że powidła troszkę zgęstnieją po wystygnięciu. Przepis to moja niewielka modyfikacja przepisu Asi . Z tej ilości wychodzi jeden mały słoiczek.
Składniki:
300 g jagód
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( lub 1 - 2 ziarenka)
100 g cukru
Wykonanie:
Jagody przebrać i włożyć do rondelka, wlać 1 łyżkę wody, dodać kardamon i na bardzo małym ogniu mieszając podgrzewać. Gdy jagody puszczą sok, pogotować je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać cukier. Gotować mieszając przez około 10 minut lub do czasu aż powidła będą odpowiednio gęste. Słoik wyparzyć (np. w stopniowo rozgrzewanym piekarniku lub w gorącej wodzie). Do wyparzonego i suchego słoika włożyć powidła, zakręcić czystą pokrywką i odwrócić do góry dnem. Ostudzić, a następnego dnia słoik odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/07/Powidla-jagodowe.html