Wykonanie
No cóż nie wygląda może najładniej, ale smakuje wybornie. Tak naprawdę
dynia powinna
mieć nieco więcej miąższu, ale moja akurat nie miała. Danie podejrzane u Gary'ego Rhodes'a. W oryginale podawane z
sorbetem cytrynowym, ale u mnie skończyło się na "gotowych" lodach.Edit: zrobiłam ponownie. Tym razem odpowiednia
dynia, oraz
sorbet cytrynowySkładniki:450 - 750 g dyni25 g
masła4 łyżki
cukru pudru, przesianego
Wykonanie:Pociąć
dynię na 8-12 plastrów. Usunąć pestki i obrać. Każdy kawałek posmarować
masłem i położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu. Grillować przez 7-8 minut z każdej strony. W
między czasie nagrzać grill w piekarniku. Położyć ugrillowane kawałki dyni na blasze posmarowanej
masłem. Posypać grubo
cukrem. Włożyć blachę pod rozgrzany grill i grillować aż
cukier się skarmelizuje (zamiast tego można użyć specjalnego palnika). Jak tylko
cukier zacznie bulgotać wyjąć blachę i ponownie posypać
cukrem i włożyć pod grill. Tym razem
cukier powinien nabrać koloru i uformować kruchą skórkę. Jak tylko
dynia się zezłoci jest gotowa do jedzenia. Podawać z
lodami.
/wydrukuj przepis/