ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Nareszcie po ponad dwóch miesiącach bez normalnych weekendów udało nam się wyjechać na wieś i naładować akumulatory na następny tydzień pracy. Przysnęłam na leżaku, oplewiłam tylko jedną grządkę, zobaczyłam moje dynie (które sadziła moja teściowa).
Zerwałam truskawki prosto z krzaka, poszłyśmy (tylko my dziewczyny) na jagody i przyniosłyśmy więcej ukąszeń od komarów niż jagódek, widziałam pierwszą poziomkę, usypialiśmy przy akompaniamencie świerszczy, a budziły nas skowronki. A na koniec tego cudowne weekendu teściowa poczęstowała nas cudnym ciastem. Zniknęło jeszcze ciepłe. I o to chodzi w życiu.
Składniki:
½ kostki masła lub margaryny
trochę ponad 2 szklanki mąki
4 jajka
niecała szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
truskawki
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło roztopić i ostudzone dodać do jajek. Wymieszać, dodać mleko a na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Wylać ciasto na tortownicę (nasze pieczone w prodiżu). Na wierzch położyć owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest mokry.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/06/Ciasto-ucierane-z-truskawkami.html