ßßß Cookit - przepis na Wyśmienita chai latte

Wyśmienita chai latte

nazwa

Wykonanie

Chai latte nie ma nic wspólnego z kawą. To mocna, ultra mocna herbata z korzennymi przyprawami i gorącym spienionym mlekiem . Ja się zakochałam, chociaż napój może nie smakować komuś, kto nie przepada za napojami typu "bawarka".
Herbatę pijam zawsze gorzką, niczym nie dosładzaną. Jedynym odstępstwem jest herbata jako deser - na fajfoklok - filiżanka earl grey ze szlachecką konfiturą wiśniową albo tradycyjną mirabelkową . Ale najbardziej lubię niezbyt mocne napary herbaciane - herbaty aromatyzowane pigwą, earl grey, mój ukochany i już wycofany z produkcji Dilmah pomarańczowy. Jest też herbata, o której śnię… piłam ją tylko raz w życiu, kilka lat temu na przyjęciu, ale nie udało mi się od tej pory być w Paryżu, by zajrzeć Mariage Frères i kupić dla siebie jedną, dziesięć albo sto puszek najcudowniejszej herbaty jaką w życiu piłam Marco Polo … Ech, pomarzyć…
W ciągu dnia najczęściej pijam herbatę białą lub zieloną i to nawet 4-5 sporych kubków dziennie. Moja herbata nie jest mocna, łapie pierwsze nuty aromatu i zapachu, ale jest jasna, bardzo jasna, bez goryczy. Mocną, bardzo mocną herbatę pijam jedynie jako bawarkę (oczywiście bez cukru, w końcu samo dodanie mleka już ja osładza) lub mocną arabską herbatę z cukrem. Chai latte to kolejna wariacja na temat mocnej herbaty - im mocniejsza, tym więcej aromatu i smaku. Ponoć można kupić "gotowe szczurki", czy też mieszanki chai latte, które już mają odpowiednie przyprawy i niestety są słodkie. No właśnie… cukier. Moim zdaniem odbiera smak herbacie. To już wolę w miejsce łyżeczki cukru do herbaty zjeść kawałek dobrego ciasta, srsly !
Chai latte - korzenna, mocna herbata ze spienionym mlekiem
Jest niezwykle prosta do przyrządzenia i już od pierwszego razu macie szansę się w niej zakochać. Połączenie cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru przyprawia o drżenie. Koniecznie spróbujcie chai latte jesienią lub zimą, pycha!
W zależności od tego czy wolisz herbatę bardziej mleczną, użyj mniej lub więcej wody i mleka. Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki herbaty
łyżeczka goździków
10 ziaren zielonego kardamonu
ok 6-8 cm kawałek kory cynamonu
ok 4cm kawałek świeżego imbiru
3-4 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty liściastej
200-300ml wody
100-200 ml mleka
Utłucz w moździerzu goździki, kardamon i cynamon i przełóż do rondelka. Dodaj pokrojony w plasterki imbir, zalej wodą i gotuj razem kilka minut. Zdejmij rondelek z palnika, wsyp herbatę i przykryj spodeczkiem, by herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut).
W tym czasie podgrzej mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z mleka piankę (możesz to zrobić "bzyczkiem", kubkiem do ubijania mleka albo spieniaczem parowym w ekspresie do kawy).
Odcedź na sitku napar korzenno-herbaciany. Wlej do szklanki lub kubka mleko wraz z pianką, a potem cienką strużką wlej powoli napar herbaciany - w ten sposób chai latte będzie miało trzy warstwy - mleka, herbaty i pianki. Oczywiście jeśli podajesz napój w kubku, nie musisz specjalnie zwracać uwagi na kolejność, byle pianka mleczna była sztywna i stabilna.
Jeśli wolisz słodsze napary, możesz dosłodzić do smaku cukrem, najlepiej trzcinowym.
Miłego fajf oklok :)
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/11/wysmienita-chai-latte.html