ßßß Cookit - przepis na Pianka tęczowa zebra

Pianka tęczowa zebra

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj troszkę kolorowo na przekór pogodzie :) Coś dla dzieci, ale zapewniam Was że nie tylko im posmakuje :) Pyszna delikatna pianka na bazie mleka skondensowanego i galaretek. W podobnym klimacie były już tutaj (klik) oraz tutaj (klik). Taką piankę pamiętam robiła moja mama, ale w uboższej wersji ;) Były to zazwyczaj jeden, góra dwa kolory w pucharkach wlane tylko dwoma warstwami. Dzisiejszy pomysł na zebrę podpatrzyłam na blogu Magda Kucharzy . Jest dużo efektowniejszy i radośniejszy. Jeśli lubicie leciutkie desery - polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
3 galaretki w różnych kolorach (np. niebieska, żółta i czerwona)
ok 450-500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100g białej czekolady
250ml śmietany kremówki
ok. 1 łyżeczka cukru pudru
Galaretki rozpuścić osobno każdą w 1 szklance wrzątku. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia. Mleko skondensowane (bardzo dobrze schłodzone w lodówce lub chwilę w zamrażarce) ubić mikserem na pianę. Powinno podwoić objętość. Podzielić na trzy części. Do każdej dodać wcześniej rozpuszczoną galaretkę i dokładnie zmiksować raz jeszcze. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dno na środek wlewać po trzy łyżki najpierw czerwonej, potem niebieskiej i żółtej pianki. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Odstawić do zastygnięcia.
Gdy dobrze stężeje przełożyć na paterę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku. Wysmarować nią wierzch i boki pianki, a następnie obsypać dokładnie tartą białą czekoladą. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/pianka-teczowa-zebra.html