ßßß Cookit - przepis na Zebra

Zebra

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam moją Zebrę. Dwukolorowe, fajnie wyglądające ciasto. Lubię je piec, bo ma wiele zalet: jest proste i szybkie do zrobienia, smaczne, no i ładnie prezentuje się na stole. Zawsze dodaję gazowaną wodę mineralną, bo dzięki temu ciasto staje się bardziej pulchne. Polecam serdecznie.
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy. Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy. Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając. Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej. I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330772977,title,Zebra,index.html