Bakłażan

nazwa

Bakłażan jest rośliną jednoroczną, która może osiągnąć nawet do półtora metra wysokości. Roślina kwitnie na niebiesko lub fioletowo. Owocem są duże jagody osiągające rozmiary około 15 centymetrów długości. Bakłażany odznaczają się fioletową i gładką skórą, która przy szypułce posiada kępkę liści. W środku znajduje się biały miąższ z licznymi drobniutkimi pestkami, które także są jadalne.

Historia

Bakłażan pochodzi z obszarów położonych w tropikalnym klimacie na kontynencie azjatyckim, a dokładniej z Indii. W XIV wieku jako roślina ozdobna posiadająca trujące owoce trafiła do Włoch. Natomiast pod koniec czternastego stulecia zaczęto zajadać się bakłażanem. Owoce po odkryciu ich nieszkodliwości, a wręcz bardzo cennych walorów smakowych i odżywczych bardzo szybko rozprzestrzeniły się praktycznie po całym świecie.

Pochodzenie

Do całorocznych producentów zaliczają się przede wszystkim Włochy, Rumunia, Kenia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Izrael, a także Chiny i kraje położone na Dalekim Wschodzie. W regionach które charakteryzują się niższą temperaturą bakłażan uprawia się w szklarniach, by spełnić wymogi pozyskania dorodnych owoców.

Zastosowanie

Bakłażan można spożywać praktycznie pod każdą postacią: smażony, duszony oraz zapiekany. Oberżyny nie wolno spożywać na surowo przed obróbką termiczną. Warto owoc skropić sokiem z cytryny w celu pozbawienia gorzkiego smaku. Zamiast cytryny do tego celu można użyć soli. Oberżynę dobrze jest nafaszerować innymi warzywami lub dodać ją do potraw typu curry. Bakłażany smakują dobrze grillowane.

Jak poznać, czy bakłażan jest świeży?

Aby wybrać dorodne owoce, należy zwrócić szczególną uwagę na ich wygląd zewnętrzny. Przede wszystkim bakłażany muszą posiadać gładką i jędrną skórę, która nie będzie posiadała żadnych plam i przebarwień.

Właściwości

Ważne jest aby nie spożywać niedojrzałych owoców, ponieważ te zawierają trującą solaninę. Natomiast dojrzałe bakłażany składają się praktycznie w 90% z wody. Owoce są niskotłuszczowe oraz posiadają śladowe ilości białka. Bakłażany są źródłem witamin z grupy B, C oraz E, a także soli mineralnych, oraz żelaza, wapnia i potasu. Osoby próbujące walczyć z nadwagą mogą zajadać się bakłażanami, ze względu na ich niską kaloryczność. W 100 gramach owocu mieści się tylko 25 kcal. Ponadto dojrzały owoc bakłażanu zawiera w sobie tylko 2% cukrów (fruktozy oraz glukozy).

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 29 kcl

Błonnik pokarmowy2.1   g

z cukrów26 kcal

z białek1.7 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość3.57E-05 g

Objętość203 g/m3

Food folate1.2E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.017   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.079   μg

Tłuszcz0.196   g

Tłuszcze nasycone0.037   μg

Węglowodany7.2   g

Total Folate1.2E-05   μg

Cukier0.0027   g

Białko0.706   g

Tryptofan0.0068   g

Treonina0.026   g

Izoleucyna0.031   g

Leucine0.044   g

Lysine0.033   g

Metionina0.0077   g

Cystyna0.0034   g

Fenyloalanina0.03   g

Tyrosine0.019   g

Walina0.037   g

Arginina0.039   g

Histydyna0.016   g

Alanina0.036   g

Kwas asparaginowy0.114   g

Kwas glutaminowy0.129   g

Glicyna0.028   g

Prolina0.029   g

Seryna0.029   g

A1.7E-06   μg

B16.5E-05   mg

C0.0011   mg

B67.3E-05   mg

E0.000348   mg

B30.00051   mg

B120   μg

B21.7E-05   mg

B56.4E-05   μg

B90   μg

K2.5E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)31   IU

Bete-karoten19 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.013 mg

Omega-60.066 mg

Fosfor0.013   mg

Magnez0.0094   mg

Potas0.105   mg

Sód0.102   μg

Wapń0.0051   mg

Żelazo0.000213   mg

Cynk0.000102   mg

Mangan9.6E-05   μg

Miedź5E-05   μg

Selen8.5E-08   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %