Wykonanie
Takie danie jedliśmy niedawno na jednej z imprez, zapowiadało się nieszczególnie, ale smakowało wybornie, więc postanowiłam je odtworzyć. Kulki w oryginale były posklejanym, rozgotowanym
ryżem - był to świadomy zabieg, jak mniemam :) Jednak od dawna zbierałam się do przygotowania takich kuleczek - z
ryżu bądź
ziemniaków - w panierce, postanowiłam więc wprowadzić nieco modyfikacji. Oto rezultat.
Pulpety - składniki (4 porcje):0.5 kg mielonej
łopatki wieprzowejcebulajajkoposiekana
natka pietruszkitrochę
bułki tartejsól,
pieprz,
papryka słodka,
gałka muszkatołowamąkaolejWszystkie składniki mieszam w misce za pomocą własnej łapy :) Szczypta
gałki muszkatołowej fajnie podkreśla smak
mięsa. Z masy formuję kulki.
Następnie kulki obtaczam w
mące - to zagęści później sos.
Smażę
mięso z obydwu stron na rozgrzanym
oleju, aż się zarumieni, a następnie przekładam do
sosu pieczarkowego i duszę w nim ok. 20 minut.
Sos pieczarkowy - składniki:30 dag
pieczarekłyżka
masłacebula0,5 l
bulionusól,
pieprz2 łyżki
śmietanyewentualnie trochę
mąkiCebulę pokrojoną w kostkę i
pieczarki pokrojone w plasterki podsmażam na
maśle, dodaję
bulion i duszę do miękkości. Doprawiam
solą i
pieprzem i zabielam
śmietaną -
sos jest gotowy na przyjęcie pulpetów :) Jeżeli sos przygotowuję do innych celów - zagęszczam go niewielką ilością
mąki ziemniaczanej.
3/4 szklanki
ryżu (takiego, który będzie się kleił)
kostka rosołowasól,
pieprz,
przyprawa do ziemniaków lub inna, którą lubicie
jajkobułka tartamąkaolejRyż gotuję w wodzie z dodatkiem
kostki rosołowej - myślę, że tą kostkę można pominąć i tylko posolić
wodę. Trzeba
mieć w pogotowiu przegotowaną
wodę,
ryż ma się rozgotować, więc na pewno trzeba będzie dolać w trakcie.
Ryż studzę, żeby nie poparzyć sobie rąk :) Dodaję do niego
przyprawy i trochę
mąki, mieszam. Następnie formuję kulki i panieruję je w
jajku i w
bułce i smażę na rozgrzanym
oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Oczywiście, zarówno kulki, jak i pulpety czy sos można podawać w innym towarzystwie :)Przepis bierze udział w akcji: