ßßß
Tu najdziecie przepis na bajgle.Hummus (ok 4 duże porcje):50 g ciecierzycy (przed namoczeniem)2 łyżeczki ziaren sezamułyżka oliwy1 ząbek czosnku1 łyżka natki pietruszkisól i pieprz do smakuodrobina soku z cytryny+1/2 kg pieczarek2 duże cebule cukrowepęczek natki pietruszki1 łyżka brązowego cukruolej roślinny np. rzepakowysól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Natkę umyć, drobno pokroić (same liście, bez łodyg).Sezam zmielić w młynku do kawy.Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować, odcedzić zostawiając odrobinę (ok 4 łyżki) wody z gotowania.Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, zmielony sezam, oliwę, łyżkę pokrojonej natki, sok z cytryny, sól i pieprz.Całość zmiksować blenderem na gładką masę.Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Podsmażyć na oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać sól, pieprz i resztę natki pietruszki. Wymieszać.Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry. Wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem aż się zeszklą i zmiekną. Dodać brązowy cukier i odrobinę soli. Całość dusić jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.Ciepłe bajgle posmarować hummusem, dodać ciepłe pieczarki i słodką cebulę.Przepyszna kombinacja!