ßßß Cookit - przepis na Bajgle z hummusem, pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Bajgle z hummusem, pieczarkami i karmelizowaną cebulą

nazwa

Wykonanie

Jestem wielką fanką bajgli. Zarówno jeśli chodzi o ich jedzenie jak i pieczenie. Jest to trochę czasochłonne (i jedno i drugie), ale warto wygospodarować odrobinę czasu, bo smak jest niepowtarzalny. Najlepiej smakują na ciepło, a do środka można włożyć przeróżne smakołyki, w zależności od naszej inwencji.
Tu najdziecie przepis na bajgle.
Hummus (ok 4 duże porcje):
50 g ciecierzycy (przed namoczeniem)
2 łyżeczki ziaren sezamu
łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
+
1/2 kg pieczarek
2 duże cebule cukrowe
pęczek natki pietruszki
1 łyżka brązowego cukru
olej roślinny np. rzepakowy
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Natkę umyć, drobno pokroić (same liście, bez łodyg).
Sezam zmielić w młynku do kawy.
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować, odcedzić zostawiając odrobinę (ok 4 łyżki) wody z gotowania.
Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, zmielony sezam, oliwę, łyżkę pokrojonej natki, sok z cytryny, sól i pieprz.
Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Podsmażyć na oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać sól, pieprz i resztę natki pietruszki. Wymieszać.
Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry. Wrzucić na rozgrzany olej i dusić pod przykryciem aż się zeszklą i zmiekną. Dodać brązowy cukier i odrobinę soli. Całość dusić jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.
Ciepłe bajgle posmarować hummusem, dodać ciepłe pieczarki i słodką cebulę.
Przepyszna kombinacja!
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2012/08/bajgle-z-hummusem-pieczarkami-i.html