Wykonanie
Czyli pierogi nadziewane
mięsem wołowym (lub jagnięcym), gotowane na parze. Znane też jako manti, bardzo popularne w Turcji i zaliczane do jej kuchni. Z
sosem jogurtowo - czosnkowym smakują wyśmienicie! Ja postanowiłam zrobić je nieco mniejsze, niż w oryginalnej wersji, w sam raz na dwa pyszne kęsy.

Na 36 sztuk (3 duże porcje)Ciasto:1 1/2 szklanki
mąki pszennej + odrobina do posypania1
jajko2 duże łyżki roztopionego
masłaok 70 ml
wody (ile wchłonie ciasto)szczypta
soliFarsz:500 g
wołowego mięsa mielonego1/2 dużej
czerwonej cebuliłyżka posiekanej
natki pietruszkiłyżka posiekanej
kolendry + do podaniaszczypta
soliolej do smażeniaSos:400 ml (duże opakowanie)
jogurtu typu greckiego3 średnie ząbki
czosnku
Mąkę połączyć z
solą, dodać ostudzone
masło i
jajko. Dokładnie połączyć składniki. Stopniowo dodawać
wody, wyrabiając miękkie ciasto. Dokładnie ugniatać ciasto, przez ok 10 minut, aż stanie się sprężyste ale nie będzie kleić się do rąk.Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Cebulę bardzo drobno pokroić. Zeszklić na odrobinie
oleju, dodać
mięso mielone i usmażyć. Ściągnąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego farszu dodać drobno posiekaną
natkę i
kolendrę. Całość posolić.
Czosnek rozgnieść i dodać do
jogurtu, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej odrobinę zmiksować).Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować na stolnicy, posypując
mąką, na grubość kilku milimetrów (jak na pierogi). Ręsztę ciasta schować do lodówki.Z ciasta wycinać kwadraty o wielkości ok 8 x 8 cm, nałożyć łyżeczkę farszu. Rogi kwadratu zlepić na środku i bardzo koładnie pozlepiać jego boki, tak aby utworzyły kształt X (jak na zdjęciu). Odstawić na bok i przykryć ściereczką.To samo powtórzyć z resztą ciasta. Powinno wyjść około 36 pierożków.Do szerokiego garnka włożyć sitko do gotowania na parze, nalać
wody (tak by nie dotykała sitka) i doprowadzić do wrzenia. Włożyć pierogi na sitko (u mnie to było 12 sztuk na raz), tak by się nie dotykały, zmniejszyć lekko ogień i gotować pod przykryciem ok 20 - 25 minut.Powtórzyć z resztą pierogów.W trakcie gotowania lub po wyjęciu jednej porcji a przed włożeniem do garnka następnej, należy sprawdzić czy ilość
wody jest wystarczająca.Najlepiej jest zagotować osobno
wodę i w razie konieczności wrzącą dolać do garnka, w którym gotujemy na parze, tak aby nie przerywać procesu parowania.Ugotowane pierogi podawać z
sosem jogurtowym i świeżą
kolendrą.Smacznego!