Wykonanie
« Powrót  PasztetDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 5 dekagramów
mąka 1.5 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
wątroba wieprzowa 50 dekagramów
słonina 60 dekagramów
cebula 1 sztuk
jajko 2 sztukfilet
anchois 3 sztuk
sól 1 łyżek stołowych
pieprz biały 1 łyżek deserowych
goździk zielony 0.5 łyżek deserowychWykonanie:W rondlu roztopić
masło, dodać
mąkę, chwilę podsmażyć, aż nabierze ciemnozłotego koloru, rozprowadzić
mlekiem oraz
śmietaną i gotować- mieszając - aż utworzy się gęsty sos. Wątrobę, nie rozdrobnioną połowę
słoniny,
cebulę i
anchois przepuścić 2
razy przez maszynkę albo zmiksować. Dodać
żółtka,
przyprawy i
sól. Z tą masą wymieszać
białka ubite na sztywną pianę. Duży kawałek folii aluminiowe; lub rondel wyłożyć plastrami
słoniny, ułożyć masę
pasztetową, przykryć plastrami
słoniny, zawinąć folię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1,1/2 godz. w temperaturze 200C.Uwagi:
słonina - połowę pokrajać w cienkie plastryPotrawy z
MięsaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: