ßßß Cookit - przepis na Pasztet

Pasztet

Wykonanie

« Powrót  
Pasztet
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 5 dekagramów
mąka 1.5 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
wątroba wieprzowa 50 dekagramów
słonina 60 dekagramów
cebula 1 sztuk
jajko 2 sztuk
filet anchois 3 sztuk
sól 1 łyżek stołowych
pieprz biały 1 łyżek deserowych
goździk zielony 0.5 łyżek deserowych
Wykonanie:
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, aż nabierze ciemnozłotego koloru, rozprowadzić mlekiem oraz śmietaną i gotować- mieszając - aż utworzy się gęsty sos. Wątrobę, nie rozdrobnioną połowę słoniny, cebulę i anchois przepuścić 2 razy przez maszynkę albo zmiksować. Dodać żółtka, przyprawy i sól. Z tą masą wymieszać białka ubite na sztywną pianę. Duży kawałek folii aluminiowe; lub rondel wyłożyć plastrami słoniny, ułożyć masę pasztetową, przykryć plastrami słoniny, zawinąć folię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1,1/2 godz. w temperaturze 200C.
Uwagi:
słonina - połowę pokrajać w cienkie plastry
Potrawy z Mięsa
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1704/Pasztet