Wykonanie
Choć rozpoczęcie kalendarzowej wiosny jest już za nami, nie każdemu dane jest cieszyć się jej dobrodziejstwami. Połowa osób mieszkających w naszej strefie klimatycznej na zmianę pór roku reaguje zmęczeniem, rozdrażnieniem oraz wahaniami nastroju. Tzw. przesilenie wiosenne to normalne zjawisko – czas, gdy organizm dostosowuje się do nowych warunków pogodowych. Czy można ten proces przyśpieszyć? Oto 3 proste sposoby na szybsze odzyskanie równowagi i dostarczenie organizmowi wiosennej energii.1. Aktywność fizycznaAktywność jest istotna dla zachowania równowagi fizycznej i psychicznej. Codzienna porcja ruchu przynosi korzyści niezależnie od
pory roku, jednak w okresie przesilenia wiosennego będzie podwójnie pomocna. Wiosenna aura sprzyja ruchowi na świeżym powietrzu, dlatego chcąc szybciej uporać się z objawami przesilenia i zyskać więcej energii do działania, warto każdego dnia wygospodarować czas na spacer, rower czy wizytę na siłowni pod gołym niebem. Pamiętajmy, że nie musi być to wysiłek intensywny, zwłaszcza że w czasie przesilenia trudno wykonywać forsowne ćwiczenia. Wystarczy minimum ruchu dostosowane do naszych możliwości. Zaleca się 1 h dziennie aktywności fizycznej. Najważniejsza jest jednak regularność, a nie chwilowe zrywy.2. Odpoczynek psychicznyChoć
mówi się, że w zdrowym ciele zdrowy duch, do zachowania dobrego samopoczucia nie wystarczy sama aktywność fizyczna. Konieczny jest tu także codzienny relaks i regeneracja. Wiele osób na początku wiosny odczuwa silne rozdrażnienie, a niektórzy także gorzej się wtedy wysypiają – im w przejściu przez czas przesilenia pomoże dbałość o higienę snu, a więc: stałe
pory snu, min. 7-8 godzin nocnego odpoczynku. Warto też każdego dnia poświęcić chwilę na dodatkowe czynności, które nas wyciszają. W zależności od preferencji mogą być to medytacje, kąpiele relaksacyjne, prace w ogródku, dobra lektura lub po prostu kwadrans spędzony w ciszy.3. Lżejsza dietaSposób odżywiania w dużym stopniu warunkuje to, jak się czujemy ze sobą. Dlatego w okresie przesilenia wiosennego warto też zadbać o dietę i sprawić, żeby była lżejsza. Specjaliści zalecają wzbogacenie posiłków o większą ilość warzyw, które wiosną są łatwiej dostępne, oraz uzupełnianie posiłków w pełnoziarniste zboża i grube
kasze, które są źródłem węglowodanów złożonych i błonnika.Lżejsza dieta nie oznacza głodzenia się. Chodzi o weryfikację naszego sposobu odżywiania pod kątem produktów, z których czerpiemy energię oraz składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Wiosenna dieta powinna zawierać jak najwięcej warzyw, które dostarczą nam niezbędnych witamin; wartościowego
białka, najlepiej roślinnego, z suchych nasion roślin strączkowych, a przede wszystkim jakościowych węglowodanów złożonych z produktów zbożowych jako energetycznej bazy dla posiłków. W okresie przesilenia wiosennego spróbujmy częściej sięgać po
kasze.
Kasze są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, w tym magnez, który wspiera układ nerwowy i pomaga przeciwdziałać zmęczeniu, czy żelazo dla wsparcia układu krwionośnego i odpowiedniego dotlenienia organizmu – wyjaśnia dr
Hanna Stolińska, dietetyk.Posiłki z udziałem nisko przetworzonych
kasz, takich jak np.
kasza gryczana, są dobrym źródłem energii nie tylko w okresie wiosennym. Wiosną jednak łatwiej odkryć
kasze na nowo, jako inspirację do zbilansowanych i smacznych potraw, uwzględniających też sezonowe
warzywa i owoce.Poniżej prezentujemy przykład takiego dania: przepis na
kaszę gryczaną z polskimi nowalijkami, autorstwa dr
Hanny Stolińskiej.Składniki:
Kasza gryczana 30 g
Soczewica czerwona 30 g
Rzodkiewki 4 sztuki
Ogórek 1/2 sztuki
Szczypiorek,
koperek- po 1 łyżce
Sałata masłowa – 4 liście
Sól,
pieprz do smakuUgotuj
kasze i
soczewicę na sypko. W międzyczasie pokrój w kostkę
ogórka,
rzodkiewki, posiekaj
szczypiorek z
koperkiem.Umyj pod bieżącą
wodą liście
sałaty i osusz je delikatnie ręcznikami papierowymi.Ugotowaną
kaszę i
soczewicę wymieszaj z
ogórkiem,
rzodkiewką,
szczypiorkiem i
koperkiem. Doprawi do smaku
pieprzem i
solą.Przekąskę możesz podawać na listkach
sałaty lub zawiń je w formie wrapa, umieszczając w środku mieszankę
kaszy,
soczewicy i warzyw.Potrawa ta to bomba witamin i składników mineralnych takich, jak witamina C, kwas foliowy, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz
białka i błonnika pokarmowego.Energetycznego smacznego! #CzerpZeZbożaWięcej informacji na: www.dobrezboze.pl___O Stowarzyszeniu:Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych (SPPZ) to organizacja non-profit, która zrzesza producentów produktów zbożowych – w szczególności
kasz i
płatków. Stowarzyszanie działa na rzecz ochrony środowiska i zdrowia oraz rozwoju nowych technologii w zakresie produkcji oraz przetwórstwa produktów zbożowych, przyjaznych środowisku i zdrowiu. Jednym ze strategicznych obszarów działalności jest podejmowanie inicjatyw edukacyjnych, mających na celu rzetelne informowanie opinii publicznej o jakości i właściwościach prozdrowotnych produktów zbożowych.W
trosce o konsumentów Stowarzyszenie dokłada starań, aby nieustannie zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. Współpracować będzie również z instytucjami państwowymi, naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami surowców.Firmy członkowskie i założycielskie Stowarzyszenia: Cenos Sp. z o.o., Kupiec Sp. z o. o., Lestello Sp. z o.o., Melvit S.A., Rol-
Ryż Sp. z o.o., Sawex Foods Sp. z o.o., Soligrano Sp. z o.o. Sp. k., Sonko Sp. z o.o.