Wykonanie
Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie. Placki nie zawierają ani grama
cukru, a mimo to są słodkie. To dzięki
jabłku, które jest dodane do ciasta. Proponuję podawać je z
jogurtem i
owocami. Ale oczywiście możecie wybrać inne dodatki 🙂SKŁADNIKI / 2 porcjestarte
jabłko, 120 g
płatki owsiane, 30 g
mleko, 30 ml
mąka tortowa, 20 g
proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki
jajka, 2 szt.DO PODANIA
jogurt naturalnyowoceSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłko starte na grubych oczkach tarki wymieszać z
płatkami,
mlekiem,
mąką, proszkiem i
żółtkami jaj. Odstawić na 20 minut, aby
płatki zmiękły.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą. Patelnię rozgrzać, zmniejszyć ogień. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Jeśli macie patelnię dobrej jakości, nie trzeba używać tłuszczu do smażenia. W innym przypadku, radziłabym użyć niewielkiej ilości
masła.Podawać z
jogurtem i
owocami.