Wykonanie
Choć Polacy są tradycjonalistami i przygotowują klasyczne wielkanocne dania, to coraz więcej osób szuka niesztampowych słodkich przekąsek, które mogą pojawić się na świątecznym
stole. Konsumenci wybierają także oryginalne dodatki, by wzbogacić smak klasycznych potraw i mile zaskoczyć najbliższych. O świątecznych propozycjach dla konsumentów opowiada Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o. o.Ten segment produktów największą popularność zyskuje w okresie świątecznym i ten trend, mimo pandemii, nie zmienił się w czasie ubiegłorocznych świąt w strukturze sprzedaży naszej firmy –
mówi Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o. o.Podobne zainteresowanie tymi produktami prognozowane jest również w kontekście zbliżającej się Wielkanocy.Oferowane przez nas produkty doskonale sprawdziły się w ubiegłorocznej ofercie Wielkanocnej i Bożego Narodzenia, dlatego jesteśmy przekonani, że zdobędą one uznanie konsumentów również w okresie wielkanocnym w tym roku. Przygotowaliśmy specjalną ofertę promocyjną na asortyment
chałwowy – torciki, klasyczne kartoniki 250g, mini-
chałwę oraz bloki
chałwowe – 1,5 kg do sprzedaży na wagę. Nasza
chałwa jest wyrabiana ręcznie, o czym informujemy konsumentów za pomocą komunikatu umieszczonego na opakowaniach. To szczególnie ważne w okresie świątecznym, kiedy konsumenci poszukują wyjątkowych produktów najwyższej jakości. Wszystkim zależy, by jak najlepiej ugościć swoich
bliskich – dodaje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o. o.Klasyka z nutką nowoczesnościPodczas świąt Wielkanocnych na naszych stołach pojawiają się tradycyjne wypieki, wśród których króluje sernik. Chociaż w wielu domach przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i w niezmienionej formie funkcjonują przez wiele lat, coraz częściej konsumenci eksperymentują również podczas jego przygotowywania. Jednym z popularnych dodatków jest
chałwa, która nadaje wypiekom niepowtarzalną
sezamową nutę.
Chałwę możemy wykorzystać zarówno jako dodatek do masy serowej, ale także jako składnik wyjątkowej polewy sezamowej. Naprawdę warto!
Składniki:Spód:Opakowanie (120 g) okrągłych
biszkoptówSzklanka
mlekaSkładniki na masę
serową:800 g
twarogu na serniki (w wiaderku)3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej4
jajka125 ml (pół szklanki)
śmietany kremówki 36%300 g ręcznie wyrabianej
chałwy waniliowej Unitop (pokruszonej)1 łyżeczka
soku z cytrynyPolewa:1 szklanka
śmietanki kremówki 36%300g pokruszonej
chałwy UnitopPrzygotowanie:Przygotować blachę o średnicy ok. 23 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty w całości zamaczać w
mleku i układać jeden przy drugim tworząc spód. Nasączenie jest ważne, gdyż w przeciwnym razie
biszkopty wypłyną i zmieszają się z masą
serową w trakcie pieczenia.Ciasto najlepiej przygotować w mikserze planetarnym, ale wyjdzie też przy użyciu miksera ręcznego.
Ser utrzeć z
cukrem w dużej misie (lub misie miksera). Dodawać
jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników – jedynie przez kilka sekund. Na końcu wmieszać pokruszoną
chałwę.Wylać na przygotowany spód, piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku . Przygotować polewę, którą polewa się ciasto całkowicie wystudzone.Polewa:W rondelku wymieszać
śmietankę z pokruszoną
chałwą, podgrzewać, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Podgrzewać aż masa zgęstnieje i
zrobi się jednolita (nie gotować!). Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto odstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc przed podaniem.