ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo-chrzanowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo-chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Delikatne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie serowo- chrzanowym. Danie świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree i mixem sałat lub ryżem. Sprawdzi się podane na niedzielny obiad lub odgrzane kolejnego dnia.
Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze około 600g.)
sól, pieprz
mąką pszenna
smalec do smażenia
500 ml bulionu drobiowego
50g. tartego sera cheddar
100 g serka topionego gouda
3 łyżki chrzanu
1 cebula
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Polędwiczki pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią.
Oprószyć solą i pieprzem.
Mięso obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rumiano z obu stron.
Zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Sos serowo-chrzanowy: Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić drobno posiekaną cebulę.
Wlać rosół, dodać serek topiony, gdy się rozpuści wsypać ser cheddar oraz chrzan- wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Do sosu wsypać natkę pietruszki , przełożyć bitki.
Dusić na minimalnym gazie kolejne 10 min.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-serowo-chrzanowym