ßßß
Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo-chrzanowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo-chrzanowym
Składniki
Cebula
Chrzan
Mąka pszenna
Natka pietruszki
Pieprz
Ser cheddar
Ser topiony
Smalec
Sól
Bulion drobiowy
Wykonanie
Delikatne
polędwiczki
wieprzowe w aromatycznym sosie
serowo
-
chrzanowym
. Danie świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree i mixem
sałat
lub
ryżem
. Sprawdzi się podane na niedzielny obiad lub odgrzane kolejnego dnia.
Składniki: 2
polędwiczki
wieprzowe ( każda o wadze około 600g.)
sól
,
pieprz
mąką pszenna
smalec
do smażenia500 ml
bulionu drobiowego
50g. tartego
sera cheddar
100 g
serka topionego
gouda3 łyżki
chrzanu
1
cebula
1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszki
sól
,
pieprz
1 łyżka
masła
klarowanego Przygotowanie:
Polędwiczki
pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią.Oprószyć
solą
i
pieprzem
.
Mięso
obtoczyć w
mące pszennej
, smażyć na rumiano z obu stron.Zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Sos
serowo
-
chrzanowy
: Na patelni rozgrzać
masło
klarowane, zeszklić drobno posiekaną
cebulę
.Wlać rosół, dodać
serek topiony
, gdy się rozpuści wsypać
ser cheddar
oraz
chrzan
- wymieszać.Doprawić
solą
i
pieprzem
.Do sosu wsypać
natkę pietruszki
, przełożyć
bitki
.Dusić na minimalnym gazie kolejne 10 min.
Smacznego
Źródło:
http://www.szczyptachili.pl/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-serowo-chrzanowym
Przepisy powiązane
Piersi z kurczaka w sosie chrzanowym
Pieczona szyna w sosie serowo-śmietanowy z suszonymi ziołami. Pomysł na wykorzystanie resztek domowej wędliny.
Pierogi Ruskie
Karkówka z boczniakami i musztardą francuską
Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków
Składniki powiązane (0)