Wykonanie
Przepyszny, szybki i prosty pasztet z
mięsa z rosołu – sprawdzi się świetnie do smarowania
pieczywa i w roli
mięsnego farszu. A co najważniejsze – nic się nie marnuje!
Ekspresowy pasztet z
mięsa z rosołu (3 składniki)Ekspresowy pasztet z
mięsa z rosołu to najłatwiejsza na świecie pasta kanapkowa, dzięki której nic się nie marnuje. Takie wykorzystanie
mięsa jest bardzo uniwersalne, możemy je doprawić pod swój smak. Proponowane w przepisie
przyprawy można oczywiście podmienić na ulubione mieszanki, dodać wędzoną
paprykę,
chili, suszone
zioła czy
curry. Jak zawsze zachęcam do eksperymentów 😉SkładnikiDo tego przepisu niemal zawsze używam
mięsa z pieczonego rosołu. Więcej o gatunkach
mięs na rosół, które u mnie sprawdzają się najlepiej
pisałam w tym przepisie .Ten przepis nie uwzględnia warzyw z rosołu z prostego powodu – mają bardzo ,,rosołowy”, charakterystyczny smak. Po ich dodaniu pasta będzie miała wyraźny aromat rosołu. To jest oczywiście pyszne rozwiązanie, ale bez warzyw ten
mięsny farsz staje się bardzo uniwersalny i przyjmie aromat wszelkich dodanych przypraw. Warzywa jak najbardziej można dorzucić do
mięsa – wtedy zmniejszyłabym ilość dolanego rosołu, bo masa z warzywami będzie naturalnie wilgotniejsza.Jeśli używamy mocno tłustych
mięs (np.
wołowiny z tłuszczem,
kaczki czy gęsi) można całkowicie pominąć dodany
olej.Co może pójść nie tak?Brak robota ręcznego, aby rozdrobnić
mięso.Poza malakserem/robotem ręcznym taką pastę można wykonać na kilka sposobów. Pierwszym jest przepuszczenie
mięsa przez maszynkę, a
potem wymieszanie z rosołem i
olejem. Niektóre blendery o wysokiej mocy także dadzą sobie radę z tym zadaniem. W ostateczności można bardzo drobno posiekać
mięso ostrym nożem – wymaga to jednak sporo cierpliwości.
Porcje: Słoik o pojemności 350 ml Czas: 3-5 minSkładniki►
mięso z rosołu [300-400 g]► rosół [100-125 ml / 1/2 szklanki]►
olej [1-2 łyżki]
Przyprawy:►
majeranek [1 łyżeczka]►
czosnek granulowany [1 łyżeczka]►
sól [1/2 łyżeczki lub do smaku]Przygotowanie
Mięso przełożyć do misy malaksera/robota kuchennego i rozdrobnić. Stopniowo dodawać rosół i
olej, do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Pod koniec miksowania dodać
przyprawy i sprawdzić smak – ewentualnie doprawić według swoich preferencji.
Przechowywanie i mrożenie
Mięso w szczelnie zamkniętym słoiku powinno wytrzymać w lodówce 3-5 dni. Aby przedłużyć jego żywotność, można zalać górę cienką warstwą neutralnego w smaku
oleju lub dobrej
oliwy. Tłuszcz odetnie dopływ powietrza i powstrzyma na dłużej ewentualne pleśnienie. Niestety nie próbowałam mrozić tej pasty, ale jestem pewna, że bardzo dobrze zniesie taki sposób przechowywania. Zamrożona w woreczku strunowym lub słoiku wypełnionym do 3/4 wysokości powinna wytrzymać w zamrażalniku 2-3 miesiące.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!🥪 Inne pyszne propozycje past na kanapki:
Pomidorowy pasztet do smarowania z
czerwonej soczewicy.Oryginalny hummus – przepis przywieziony z Izraela.Paprykarz z
tuńczyka z
kaszą jaglaną.