ßßß Cookit - przepis na Kakaowe naleśniki z truskawkami i białą czekoladą

Kakaowe naleśniki z truskawkami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Masz ochotę na szybki i smaczny deser – idealny dla całej rodziny? Co powiesz na kakaowe naleśniki wypełnione soczystymi truskawkami oraz polane białą czekoladą? Ten niebanalny podwieczorek zachwyci podniebienia. Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu naleśniki przejdą prawdziwą metamorfozę.
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym to klasyk, który ma wielu zwolenników. Warto jednak dać się ponieść cukierniczej fantazji, by przyrządzić słodkie danie w nieco innej odsłonie. Tego typu deser przypadnie do gustu m.in. miłośnikom brownie – a to za sprawą dodatku kakao.
Przepis na kakaowe naleśniki niewiele się różni od standardowej receptury. Ich ogromną zaletą jest to, że można zajadać się nimi przez cały rok.
Składniki i przygotowanie naleśników kakaowych:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 ½ szklanki mleka 3,2%
1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego.
Z powyższych ilości składników przyrządzisz ok. 10 naleśników (średnia patelni to ok. 25 cm).
Wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszaj wodę, mleko, olej i jajka. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi – wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Patelnię do naleśników rozgrzej i dodaj niewielką ilość oleju. Wykładaj 1 miarkę ciasta i smaż z obu stron – do zazłocenia.
Środek gotowego naleśnika wyłóż plasterkami truskawek i zwiń w rulon. Możesz też zawinąć w sakiewki i związać cienkim sznureczkiem. Polej rozpuszczoną białą czekoladą.
Przygotowanie kakaowych naleśników – o czym pamiętać?
Chociaż może się wydawać, że kakaowe naleśniki to nic trudnego, nie wszystkie placki się udają. Warto więc poznać kilka cennych wskazówek, dzięki którym deser ten będzie zawsze udany.
Odstawienie ciasta do lodówki
Jeżeli masz więcej czasu, warto odstawić ciasto do lodówki na kilkanaście minut. Dlaczego? Ten nieskomplikowany zabieg sprawi, że kakaowe naleśniki po usmażeniu będą bardzo lekkie i puszyste.
Smażenie na patelni z grubym dnem
Jeżeli masz taką możliwość, do smażenia naleśników wybierz patelnię z grubym dnem. Pozwoli to na równomierne rozprowadzenia ciepła, dzięki czemu unikniesz nadmiernego przypalenia ciasta.
Dodawanie tłuszczu po usmażeniu kilku naleśników
Wiele osób nie smaży naleśników na żadnym tłuszczu, warto jednak to zrobić. Nie musisz jednak za każdym razem dodawać oleju. Jedna porcja wystarczy na usmażenie 5-6 naleśników. Po tym czasie warto delikatnie natłuścić powierzchnię patelni – z pomocą przychodzi pędzelek, dzięki któremu pod kontrolą będziesz mieć ilość aplikowanego tłuszczu.
Odpowiednia temperatura
Tak samo jak w przypadku pieczenia brownie, tak i tutaj liczy się odpowiednia temperatura. Patelnia powinna rozgrzewać się powoli. Musi osiągnąć optymalną temperaturę – tylko wtedy naleśniki nie będą do niej przywierały.
Teraz już wiesz jak przygotować doskonałe kakaowe naleśniki z truskawkami i białą czekoladą. Przyrządź je na deser – przy najbliższej okazji, a zechcesz do niego wracać kilkakrotnie.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kakaowe-nalesniki-z-truskawkami-i-biala-czekolada