Wykonanie
Masz ochotę na szybki i smaczny deser – idealny dla całej rodziny? Co powiesz na
kakaowe naleśniki wypełnione soczystymi
truskawkami oraz polane białą czekoladą? Ten niebanalny podwieczorek zachwyci podniebienia. Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu naleśniki przejdą prawdziwą metamorfozę.Naleśniki z
serem i sosem
truskawkowym to klasyk, który ma wielu zwolenników. Warto jednak dać się ponieść cukierniczej fantazji, by przyrządzić słodkie danie w nieco innej odsłonie. Tego typu deser przypadnie do gustu m.in. miłośnikom brownie – a to za sprawą dodatku
kakao.Przepis na
kakaowe naleśniki niewiele się różni od standardowej receptury. Ich ogromną zaletą jest to, że można zajadać się nimi przez cały rok.Składniki i przygotowanie naleśników
kakaowych:2 szklanki
mąki pszennej tortowej1 ½ szklanki
mleka 3,2%1 szklanka
wody gazowanej1
jajko2 łyżki
oleju rzepakowego1 czubata łyżka
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel1 łyżka drobnego
cukru1 łyżka
cukru waniliowego.Z powyższych ilości składników przyrządzisz ok. 10 naleśników (średnia patelni to ok. 25 cm).Wymieszaj
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszaj
wodę,
mleko,
olej i
jajka. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi – wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.Patelnię do naleśników rozgrzej i dodaj niewielką ilość
oleju. Wykładaj 1 miarkę ciasta i smaż z obu stron – do zazłocenia.Środek gotowego naleśnika wyłóż plasterkami
truskawek i
zwiń w rulon. Możesz też zawinąć w sakiewki i związać cienkim sznureczkiem. Polej rozpuszczoną
białą czekoladą.Przygotowanie
kakaowych naleśników – o czym pamiętać?Chociaż może się wydawać, że
kakaowe naleśniki to nic trudnego, nie wszystkie placki się udają. Warto więc poznać kilka cennych wskazówek, dzięki którym deser ten będzie zawsze udany.Odstawienie ciasta do lodówkiJeżeli masz więcej czasu, warto odstawić ciasto do lodówki na kilkanaście minut. Dlaczego? Ten nieskomplikowany zabieg sprawi, że
kakaowe naleśniki po usmażeniu będą bardzo lekkie i puszyste.Smażenie na patelni z grubym dnemJeżeli masz taką możliwość, do smażenia naleśników wybierz patelnię z grubym dnem. Pozwoli to na równomierne rozprowadzenia ciepła, dzięki
czemu unikniesz nadmiernego przypalenia ciasta.Dodawanie tłuszczu po usmażeniu kilku naleśnikówWiele osób nie smaży naleśników na żadnym tłuszczu, warto jednak to zrobić. Nie musisz jednak za każdym razem dodawać
oleju. Jedna porcja wystarczy na usmażenie 5-6 naleśników. Po tym czasie warto delikatnie natłuścić powierzchnię patelni – z pomocą przychodzi pędzelek, dzięki któremu pod kontrolą będziesz
mieć ilość aplikowanego tłuszczu.Odpowiednia temperaturaTak samo jak w przypadku pieczenia brownie, tak i tutaj liczy się odpowiednia temperatura. Patelnia powinna rozgrzewać się powoli. Musi osiągnąć optymalną temperaturę – tylko wtedy naleśniki nie będą do niej przywierały.Teraz już wiesz jak przygotować doskonałe
kakaowe naleśniki z
truskawkami i
białą czekoladą. Przyrządź je na deser – przy najbliższej okazji, a zechcesz do niego wracać kilkakrotnie.