Wykonanie
Składniki:-500g
łososia-
sól,
pieprz,
oliwa, trochę
skórki z cytrynySos:-700g
rucoli-łyżka
miodu-łyżka
musztardy-sok z połowy cytryny/może być limonka/-
olej lub dobra
oliwa-2
gruszki + łyżka
miodu ,
sok z cytryny-
Sałatka:-250g
kaszy gryczanej-100-150g
koziego sera lub
twarogu-ćwiartka
czerwonej papryki-garść zielonej
pietruszki-kilka
orzechów włoskich-
pieprz,
sól ,
oliwaWykonanie:Z ilości produktów można sądzić , że jest dużo pracy w przygotowaniu tego dania i to prawda ale dla chcącego nic trudnego. Danie nie dość , że wygląda pięknie to i nieziemsko smakuje. A więc do pracy!
Łososia bez skóry delikatnie myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, posypujemy
pieprzem ,
solą i polewamy
oliwą z każdej strony. Posypujemy
skórką z cytryny dla aromatu.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 100 st i pieczemy 35 minut.
Łosoś nie jest przepieczony ale bardzo delikatny.
Gruszkę obieramy usuwamy środki i kroimy w drobną kostkę.Na rozgrzany
miód dajemy
gruszkę, mieszamy, dodajemy
sok z cytryny.Do blendera wsypujemy przepłukaną
rucolę, dodajemy
miód,
musztardę ,
sok z cytryny, blendujemy, można dodać odrobinkę
wody żeby się lepiej zmiksowało. Jak już
sos jest ładnie zmiksowany dolewamy
oliwy cienkim strumieniem ciągle blendując. Sos ma być aksamitny . Wkładamy do lodówki. Sos można przelać do słoika lub butelki i może stać w lodówce kilka dni.
Kaszę gotujemy na sypko, studzimy.
Paprykę /może być świeży
ogórek bez ziaren/ kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do
kaszy.
Ser kroimy w kostkę,
pietruszkę też drobno siekamy i wszystko dodajemy do
kaszy.Na koniec
sól ,
pieprz,
oliwa, dobrze mieszamy , żeby połączyć składniki.I to by było wszystko.Smacznego