ßßß Cookit - przepis na Łosoś z sosem z rucoli, gruszką i sałatką z kaszy gryczanej

Łosoś z sosem z rucoli, gruszką i sałatką z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-500g łososia
-sól, pieprz, oliwa, trochę skórki z cytryny
Sos:
-700g rucoli
-łyżka miodu
-łyżka musztardy
-sok z połowy cytryny/może być limonka/
-olej lub dobra oliwa
-2 gruszki + łyżka miodu , sok z cytryny
-Sałatka:
-250g kaszy gryczanej
-100-150g koziego sera lub twarogu
-ćwiartka czerwonej papryki
-garść zielonej pietruszki
-kilka orzechów włoskich
-pieprz, sól ,oliwa
Wykonanie:
Z ilości produktów można sądzić , że jest dużo pracy w przygotowaniu tego dania i to prawda ale dla chcącego nic trudnego. Danie nie dość , że wygląda pięknie to i nieziemsko smakuje. A więc do pracy!
Łososia bez skóry delikatnie myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem , solą i polewamy oliwą z każdej strony. Posypujemy skórką z cytryny dla aromatu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 100 st i pieczemy 35 minut.
Łosoś nie jest przepieczony ale bardzo delikatny.
Gruszkę obieramy usuwamy środki i kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany miód dajemy gruszkę, mieszamy, dodajemy sok z cytryny.
Do blendera wsypujemy przepłukaną rucolę, dodajemy miód, musztardę , sok z cytryny, blendujemy, można dodać odrobinkę wody żeby się lepiej zmiksowało. Jak już sos jest ładnie zmiksowany dolewamy oliwy cienkim strumieniem ciągle blendując. Sos ma być aksamitny . Wkładamy do lodówki. Sos można przelać do słoika lub butelki i może stać w lodówce kilka dni.
Kaszę gotujemy na sypko, studzimy.
Paprykę /może być świeży ogórek bez ziaren/ kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do kaszy. Ser kroimy w kostkę, pietruszkę też drobno siekamy i wszystko dodajemy do kaszy.
Na koniec sól , pieprz, oliwa, dobrze mieszamy , żeby połączyć składniki.
I to by było wszystko.
Smacznego
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/11/22/losos-z-sosem-z-rucoli-gruszka-i-salatka-z-kaszy-gryczanej