Wykonanie
Dziś odpowiedź jak uprażyć
pestki dyni, by
mieć zdrową, naturalną przekąskę. Prażone
pestki dyni są zdrowe, chrupiące i proste w przygotowaniu. Jeśli jesteście fanami dyni, to zapewne zawsze zostaje Wam sporo pestek. Ale czy wykorzystujecie
pestki dyni, czy wyrzucacie je?Do prażenia nadają się niemal każde pestki, z wyjątkiem tych z dyni hokkaido. Ja prażę tutaj
pestki z dyni zwyczajnej.Znacząca większość odmian dyni posiada pestki w łupinkach. Czy uprażone pestki jeść razem z łupinkami czy bez to już kwestia gustu. Na pewno bez łupinek są delikatniejsze – osoby z delikatnym żołądkiem lub problemami jelitowymi raczej powinny łuskać pestki. Po uprażeniu można je całkiem sprawnie obierać, tak jak łuskamy ziarenka
słonecznika. Po obraniu pestki będą też znacząco mniej słone, gdy
sól osadza się na łupinkach.Natomiast łuskanie pestek dyni nie jest to konieczne i dla większości ludzi jest całkowicie bezpieczne a nawet zdrowsze! – pestki z łupinkami mają o wiele więcej błonnika oraz wartości odżywczych, a poza tym nie wymagają pracy w postaci łuskania. ja jem
pestki dyni z łupinkami i to Wam polecam.Jako ciekawostkę dodam, że
dynia odmiany Junona posiada bezłupinkowe nasiona. Jeśli taką właśnie macie, to skróćcie nieco czas prażenia.Potrzebne rzeczyok. 1 szklanka pestek dyni (u mnie z dyni zwyczajnej)1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oliwy lub
oleju z pestek dyniblacha do pieczeniapapier do pieczeniaWykonaniepo przekrojeniu dyni wyjąć z niej miąższ i oddzielić z niego pestki, oczyszczając je z wszelkich pozostałych włókienpestki opłukać dokładnie w wodzie, aż będą czyste, a następnie wysypać je na talerz wyłożony bawełnianą suchą szmatką lub papierowym ręcznikiem i całkiem osuszyć w misce wymieszać je dokładnie z
oliwą i
soląwysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku w temperaturze 190°C przez 15 minut. Jeśli mamy
pestki z dyni Junona, bez łupin, to prażyć krócejgotowe pestki wystudzić i przechowywać w zamkniętym pojemnikuPrzepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także