Wykonanie
4 / 5(2)Lasagne bolognese to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości.
Makaron z
sosem bolońskim, przełożony
serem oraz polany beszamelem smakuje wyśmienicie. Każdy się skusi i będzie prosił o dokładkę. Poniższa porcja może być obiadem nawet dla ośmioosobowej rodziny lub też obiadem dla mniejszej ilości osób na dwa dni. Aby lasagne wyszła Wam idealnie, musicie pamiętać, aby przed przygotowaniem obgotować
makaron, by nie był twardy. Ważne jest także to, aby sos
mięsny nie był zbyt gesty i by zawierał sporo płynnych
pomidorów. Dlatego też najlepiej jeśli do jego przygotowania użyjecie krojonych
pomidorów z puszki oraz
przecieru pomidorowego. Zapiekankę możecie przygotować zarówno z
mięsem wieprzowym, wołowym lub też
mięsem mielonym z
indyka czy
kurczaka. Polecam także do lasagne, oprócz
żółtego sera dodać odrobinę
parmezanu, który podkręci smak dania. Smacznego!Zobacz też:Zapiekanka ziemniaczana z
kurczakiem i
kalafioremZapiekanka z
kapustą i
mięsem mielonymZapiekanka makaronowa z
mięsem mielonymZapiekanka z
kiełbasą i
ziemniakamiWarzywna zapiekanka z
mięsem mielonymPorcji: 8-10 Czas gotowania: 3 godzinySkładniki12-15 płatów
makaronu do lasagnenaczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm100 g
startego sera żółtego50 g startego
parmezanubazylia do dekoracji
SOS POMIDOROWY:2 ząbki
czosnkucebulamarchewkamały
seler2 łyżki
oliwy z oliwek600 g
mięsa mielonego500 g
przecieru pomidorowegopuszka
pomidorów pokrojonych w kostkę2 łyżeczki
oregano2 łyżeczki
bazylii2 łyżeczki
papryki ostrej2 łyżeczki
papryki słodkiej1 łyżeczka
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
pieprzuSOS BESZAMELOWY:70 g
masła3 kopiaste łyżki
mąki500 ml
mlekaszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
pieprzuPrzepis1Przygotowanie dania zaczynamy od
sosu pomidorowego.
Czosnek siekamy,
cebulę,
marchewkę i
seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na
oliwie do zeszlenia, co jakiś czas mieszając - około 10 minut. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka.2Na tej samej patelni podsmażamy
mięso mielone, mieszając od czasu do czasu - około 10 minut do momentu, aż się zarumieni z każdej strony.
Mięso przekładamy do garnka do warzyw.3Warzywa i
mięso zalewamy
przecierem pomidorowym oraz
pomidorami z puszki. Następnie dodajemy
przyprawy: 2 łyżeczki
oregano, 2 łyżeczki
bazylii, 2 łyżeczki
papryki ostrej, 2 łyżeczki
papryki słodkiej, 1 łyżeczka
gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka
cukru, 1 łyżeczka
pieprzu. Mieszamy składniki i dusimy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.4W międzyczasie przygotowujemy
makaron. Obgotowujemy go 2-3 minuty we wrzącej wodzie, po 2-3 płaty. Odkładamy płaty na talerz/deskę do krojenia, kładziemy obok siebie, aby się nie posklejały.5Następnie przygotowujemy
sos beszamelowy.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego
mąkę. Mieszamy ruzgą, aby nie było grudek. Następnie doddajemy
mleko i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając ruzgą. Po około 15 minutach sos odpowiednio zgęstnieje. Doprawiamy
solą, gałką i
pieprzem.6Przygotowane składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na spód naczynia wlewamy 4 łyżki
sosu beszamelowego i rozprowadzamy go po spodzie naczynia. Następnie wykładamy pierwszą warstwę
makaronu (u mnie 3 płaty,
makaron może delikatnie na siebie nachodzić). Na
makaron wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy
żółtym serem i
parmezanem, zalewamy odrobiną
sosu beszamelowego. Nakładamy drugą warstwę
makaronu. Ponownie na
makaron wylewamy
sos pomidorowy, posypujemy
serem żółtym i
parmezanem oraz polewamy odrobiną
sosu beszamelowego. Całość zakrywamy trzecią warstwą
makaronu. Wlewamy na nią pozostałą (największą ilość)
sosu beszamelowego i posypujemy pozostałym
serem.7Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut - bez termoobiegu, piekarnik góra-dół. Po tym czasie, kiedy wierzch zapiekanki się zrumieni, wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie zapiekanka będzie się dużo lepiej kroić, składniki będą bardziej zwarte.8Możecie również zapiekankę przygotować kilka godzin wcześniej, a następnie podgrzać ją w piekarniku, przykrywając folią auluminiową, aby wierzch się nie spalił.