ßßß Cookit - przepis na Karmelowy chlebek bananowy (6 składników)

Karmelowy chlebek bananowy (6 składników)

nazwa

Wykonanie

Delikatny, rozpływający się w ustach karmelowy chlebek bananowy to rewelacyjne ciasto, do którego można wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Długo zachowuje świeżość, jest bardzo wilgotny, miękki, a karmelizowany cukier nadaje mu głębokiego, wspaniałego smaku.
Karmelowy chlebek bananowy
Chlebki bananowe z różnych przepisów piekę od lat, ale żaden nie przekonał mnie na tyle, aby pojawić się na blogu. Zwykle były zbyt ciężkie, gliniaste, szybko przesychały i po prostu nie odpowiadały mi w smaku. Aż do czasu. Ten wspaniały i super prosty chlebek ma w przepisie jeden niespotykany sekret – przed dodaniem cukru i masła do ciasta zmieniamy je w coś na wzór karmelu czy sosu krówkowego. To właśnie ten zabieg da nam niezwykłą konsystencję. Do tego spora szczypta soli i cynamon, aby podkręcić słodki, bananowy smak. Polecam podawać z odrobiną masła orzechowego. Trudno poprzestać na jednym kawałku!
Składniki
W tym przepisie idealnie sprawdzą się mocno dojrzałe, ,,cętkowane” banany. Im bardziej dojrzały banan, tym więcej skrobii rozłożyło się na cukry proste, stąd słodszy smak.
W wielu przepisach na chlebek bananowy można spotkać cukier trzcinowy lub muscavado. Tutaj polecałabym jednak użyć zwykłego kryształu, bo łatwiej kontrolować stopień brązowienia podczas robienia karmelu. Cukier trzcinowy łatwiej przypalić, bo nie widać tak dokładnie zmiany koloru.
Do pieczenia wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną, dobrze nadadzą się typy 500 i 550.
Przechowywanie i mrożenie
Chlebek pozostanie świeży i miękki nawet przez 3-4 dni. Najlepiej przechowywać go w szczelnym opakowaniu. Bez problemu można go także zamrozić w całości lub w plastrach. Rozmrozić najłatwiej przez noc w lodówce, a następnie podgrzać przez moment w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż środek chlebka będzie ciepły. Można także odgrzać plastry w tosterze lub na patelni np. w formie tostów francuskich.
Porcje: keksówka o wymiarach 23 x 11 cm / 12 kawałków Czas: 10 min przygotowywania + 60 min pieczenia
Składniki
cukier biały [200 g / 1 szklanka]
masło [200 g / 1 kostka]
► dojrzałe banany [3 średnie sztuki / ok. 350 g]
jajka rozmiar L [2 sztuki]
mąka pszenna [250 g]
proszek do pieczenia [2 płaskie łyżeczki]
Dodatkowo:
sól [1/2 łyżeczki]
cynamon [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
Na patelnię lub do garnka z powłoką non stick dodać 200 g cukru i 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Podgrzewać powoli, cały czas mieszając . Po kilku minutach cukier zacznie się rozpuszczać w maśle i tworzyć charakterystyczną krówkę/karmel. Tak przygotowaną masę doprawić solą i cynamonem, wymieszać, zdjąć z palnika i przestudzić.
Do masy karmelowej dodać 3 banany i rozgnieść je porządnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli chcemy mieć całkowicie gładki chlebek, można zmiksować banany na gładki krem za pomocą ręcznego blendera.
Do przestudzonej masy wbić 2 jajka, wymieszać. Dodać 250 g mąki i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Można także przygotować pastę do smarowania blaszek mieszając łyżkę mąki i łyżkę oleju, wymieszać i wysmarować dokładnie wszystkie ścianki foremki.
Przelać ciasto do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 60 min (jeśli wierz zacznie się zbytnio rumienić, można przykryć folią aluminiową.
Wystudzić przed krojeniem.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 kawałek
273 kcal, 31 g węglowodanów, 15 g tłuszczu, 3 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2020/11/karmelowy-chlebek-bananowy-6-skladnikow.html