ßßß Cookit - przepis na Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Najważniejsze z powodów, aby lubić jesień – grzybobranie, grzyby i pyszności, które można z nich później wyczarować. Tartę robię na gotowym cieście francuskim z marketu – w ten sposób jest to szybkie i proste danie. Jeśli jednak masz czas i kulinarne ambicje, możesz zrobić spód do tarty samodzielnie. Propozycję przepisu znajdziesz tutaj – w tym wypadku należy naturalnie pominąć cukier. Poza sezonem do przyrządzenia nadzienia możesz użyć grzybów mrożonych.
Składniki:
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego.
300g grzybów leśnych
30g masła + odrobina do wysmarowania formy
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 jajka
250g śmietany 18%
100g sera Cheddar
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Foremkę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw na 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Cebulkę i czosnek posiekaj, większe grzyby pokrój na plasterki.
Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulkę z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj, aż się zarumieni. Dodaj grzyby i smaż jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu. Przełóż do miseczki i odstaw do przestudzenia.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, ser, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
Do jajek dodaj podsmażone grzyby, wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie przelej na podpieczony spód tarty.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Tarta smakuje doskonale na ciepło, jako samodzielne danie, jak i schłodzona – jako pozywna przekąska.
Źródło:https://mammadeli.com/2020/11/17/tarta-z-grzybami-lesnymi