Wykonanie
Najważniejsze z powodów, aby lubić jesień – grzybobranie,
grzyby i pyszności, które można z nich później wyczarować. Tartę robię na gotowym cieście francuskim z marketu – w ten sposób jest to szybkie i proste danie. Jeśli jednak masz czas i kulinarne ambicje, możesz zrobić spód do tarty samodzielnie. Propozycję przepisu znajdziesz tutaj – w tym wypadku należy naturalnie pominąć
cukier. Poza sezonem do przyrządzenia nadzienia możesz użyć
grzybów mrożonych.Składniki:Opakowanie gotowego
ciasta francuskiego.300g
grzybów leśnych30g
masła + odrobina do wysmarowania formy1
cebula1 ząbek
czosnku3
jajka250g
śmietany 18%100g
sera CheddarSól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Foremkę do tarty wysmaruj
masłem, wyłóż
ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw na 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Cebulkę i
czosnek posiekaj, większe
grzyby pokrój na plasterki.Na patelni rozpuść
masło, dodaj
cebulkę z
czosnkiem, dopraw
solą i
pieprzem i podsmażaj, aż się zarumieni. Dodaj
grzyby i smaż jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu. Przełóż do miseczki i odstaw do przestudzenia.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzep
jajka, dodaj
śmietanę,
ser, szczyptę
soli i
pieprzu, wymieszaj.Do
jajek dodaj podsmażone
grzyby, wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie przelej na podpieczony spód tarty.Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Tarta smakuje doskonale na ciepło, jako samodzielne danie, jak i schłodzona – jako pozywna przekąska.