ßßß Cookit - przepis na Jak upiec puszysty biszkopt czekoladowy?

Jak upiec puszysty biszkopt czekoladowy?

nazwa

Wykonanie

Biszkopt to idealna baza do wielu ciast i tortów. Czasami bywa problematyczny, gdyż po upieczeniu opada lub jest niewystarczająco wilgotny. Zamiast kupować gotowy produkt w sklepie, skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. Jak zrobić puszysty, idealnie nasączony biszkopt czekoladowy? Sprawdź!
Wbrew pozorom upieczenie doskonałego biszkoptu o intensywnym, czekoladowym smaku, wcale nie jest trudne. Wszystko ogranicza się do zachowania odpowiednich proporcji składników i stosowania się do zasad przygotowywania ciasta. Taki biszkopt możesz wykorzystać do tortów lub uzupełnić o ulubione dodatki, aby wyczarować doskonały deser na różne okazje.
Puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowy
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować jedynie kilku prostych składników. Z naszym przepisem poradzą sobie nawet amatorzy, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności cukiernicze. Całość nie zajmie Ci więcej niż godzinę, a możesz mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealne i nie opadnie. Składniki na biszkopt czekoladowy są podane w proporcjach, które będą odpowiednie dla tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Zobacz, jak proste może być zrobienie ciasta!
Składniki :
140 g mąki pszennej,
150 g cukru brązowego,
40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
5 dużych jajek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 łyżek zimnej wody.
Sposób przygotowania :
Przesiej przez sitko do jednej miski mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek i ubij je z cukrem na jednolitą masę. Do tak powstałej, sztywnej piany dodaj żółtka i dokładnie zmiksuj mikserem.
Do przygotowanej masy powoli dodawaj sypką mieszankę z kakao i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze połącz je z pozostałymi dodatkami.
Całość delikatnie przełóż do tortownicy i rozprowadź tak, aby wyrównać powierzchnię. Wstaw ciasto do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. Jeżeli nie, piecz jeszcze przez kilka minut.
Po upieczeniu poczekaj aż ciasto wystygnie i dopiero wtedy pokrój je na równe części.
Z tego przepisu wyjdzie Ci wysokie i puszyste ciasto o intensywnym, czekoladowym smaku. Taka ilość będzie wystarczająca, aby zrobić domowy tort.
Z czym podawać biszkopt czekoladowy?
Biszkopt jest tak uniwersalnym ciastem, że można dowolnie eksperymentować z dodatkami. Oprócz tradycyjnego kremu tortowego, możesz po prostu przełożyć go budyniem lub galaretką. W wersji na lato sprawdzi się z dodatkiem sezonowych owoców i bitą śmietaną. Aby przygotować prostą masę, która sprawdzi się do biszkoptu czekoladowego, wystarczy że zmiksujesz 300 ml schłodzonej śmietanki z 300 ml serka mascarpone. Przełóż kremem poszczególne warstwy oraz rozprowadź go po wierzchu ciasta. Całość udekoruj bezami i ulubionymi owocami.
To doskonały pomysł na szybki tort śmietankowy o intensywnym, czekoladowym smaku ciasta biszkoptowego, który sprawdzi się na co dzień i specjalne okazje!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-biszkopt-czekoladowy/
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/jak-upiec-puszysty-biszkopt-czekoladowy