Wykonanie
5 / 5(93 votes )Proste roladki w pysznym kremowym sosie
paprykowo-
śmietanowym to obiad, który zachwyci nie jednego.
Schab pozostaje soczysty a faszerowany
suszonymi pomidorami jest obłędnie pyszny . No i ten sos, tak u nas sosy to ważny element obiadu. Mój starszy syn i ja kochamy je całym
sercem, a może raczej żołądkiem 😉 Wiem może i są niezbyt fit, ale czy wszystko na tym świecie musi być fit ? Jedni jedzą
słodycze, których ja nie lubię, a inni pałaszują sosy, czyli tacy jak ja 😉 Polecam każdemu, prosta i niekłopotliwa potrawa.
składniki na 2 osoby:2 grube plastry
schabu2 kawałki
sera żółtego, 5 x 2 cm 😉garść
suszonych pomidorów w połówkach2 łyżeczki,
suszonych pomidorów wiórki1
papryka czerwona grubościenna1
papryka zielona grubościenna4 ząbki
czosnku2
szalotki2 łyżki pasty paprykowej ( pieczona zblendowana
papryka, zawsze na jesieni robię kilka słoików 😉 ) można pominąć lub zastąpić pastą
pomidorową, będzie nieco inaczej ale nadal smaczne2 łyżki
brązowego cukru, płaskie
sól,
chilli do smaku200 ml słodkiej
śmietanki, najlepiej kremówki wtedy sos sam się zagęści
smalec wieprzowy do smażenia
Mięso rozklep cieniutko, jak tylko się da 😉 Na każdym jego plastrze, połóż kawałek
sera, i dwie posiekane połówki
suszonych pomidorów ( reszta
pomidorów wyląduje w sosie ). Dodaj po jednym wyciśniętym praską ząbku
czosnku, dopraw
solą i
chilli do smaku, po czym zroluj, tworząc roladki. Ja nigdy nie wiążę ale jeśli nie masz wprawy, lepiej zepnij wykałaczką lub omotaj nitką, inaczej wszystko wydostanie się do sosu. Obsmaż na
smalcu, jak już się mocno zrumienią, dorzuć pokrojoną
paprykę,
szalotkę i resztę
suszonych pomidorów .Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu około 10 minut, pilnując żeby się nie przypalało. Po tym czasie zalej 1 szklanką
wody, dopraw pastą z pieczonej
papryki, mielonymi
suszonymi pomidorami, resztą wyciśniętego praską
czosnku,
brązowym cukrem,
solą i
chilli do smaku. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem następne 10-15 minut, po czym zalej
śmietaną i gotuj do momentu aż sos zacznie się zagęszczać. Nie przejmuj się jeśli ukaże się trochę
sera na roladkach,
mięso się
kurczy więc czasem coś wypchnie, ale reszta zostanie w środku 😉 To około 30-40 minut. Gotowe można serwować na gorąco, najlepiej z
ryżem lub innym lubianym dodatkiem 😉 Smacznego !