Wykonanie
5 / 5(13 votes )Pyszny, soczysty
schabowy na chrupko to poważny konkurent do niedzielnego stołu, groźny przeciwnik klasycznego
schabowego i nie powinno się go lekceważyć 😉 U nas w tej walce ostatnio wygrywa, ale że jesteśmy miłosierną rodzinką, to klasyczny schaboszczak też czasem wraca do łask. Nie zdradza się przyjaciół z dzieciństwa, co najwyżej poznaje się nowych 😉 Polecam, to bardzo smaczna i ciekawa
mięsna propozycja dla każdego mięsożercy .
Składniki dla 4 osób :4 grube plastry
schabu, dobrej jakości
mąka pszenna do obtoczeniaciasto :3-4 strąki świeżego
chilli , jeśli nie lubisz ostrości, pomiń2 łyżeczki granulowanego
czosnku1 łyżka słodkiej, mielonej
papryki1 łyżeczka nasion, mielonej
kolendry1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
soli1 szklanka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniawoda mineralna, mocno gazowana
olej do smażenia
Mięso rozbij tłuczkiem na niezbyt cienkie plastry. Każdy obtocz
mąką. Do miski włóż wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj, dolewając tyle
wody gazowanej żeby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zanurzaj w cieście
mięso i wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym
olejem. Smaż do czasu aż ciasto porządnie się zrumieni z obu stron kotletów. Wyłóż na chwilę na drewnianą deskę do krojenia i pozwól, żeby
mięso odpoczęło minutkę. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Kotlety są niezwykle soczyste i chrupiące 😉 Smacznego !