Wykonanie
Przepis na tego
kurczaka jest bardzo ,,wilkuchniowy” – pyszny, ekspresowy i bardzo uniwersalny. Całość bez żadnego problemu przygotujecie w 15 minut. Do zrobienia dania potrzebne będą tylko 4 składniki i
przyprawy.
Sos jest gęsty,
śmietanowy i pyszny… Jednak zamiast klasycznej
śmietanki kremówki użyłam
serka kanapkowego. Cudownie zagęszcza sos, nadaje słodko-kwaskowatego smaku i jest niesamowicie sycący. Podobny sos można wykonać z przeróżnymi dodatkami,
kurczaka wymieniać do woli na
indyka, polędwiczkę,
białą rybę. Wszystko zależy od Waszej kreatywności.Jeśli lubicie tego typu sosy, na pewno zasmakują Wam także
polędwiczki w kremowym sosie
camembert .Dlaczego nie można zbyt długo podgrzewać tego sosu?Głównymi składnikami są
serek i
mleko. Ze względu na umiarkowaną ilość tłuszczu w sosie, użyty
nabiał nie będzie zbyt stabilny. Co to oznacza? Poddany długotrwałej obróbce w wysokiej temperaturze będzie miał tendencję do rozwarstwiania się.
Białka zaczną się ścinać, powstaną grudki i ciężko będzie go rozmieszać. Najlepszy efekt uzyskamy podgrzewając go krótko na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania!Z czym podawać?Ten kremowy, delikatny sos świetnie sprawdzi się niemal do wszystkich dodatków.
Kurczaka można podawać z
makaronem, kopytkami, kluseczkami,
ryżem,
kaszą jaglaną, a nawet plackami ziemniaczanymi czy kluskami na parze.
Kurczak w sosie z
suszonych pomidorówPorcje: 2-3 porcjeSkładniki►
pierś z kurczaka [1 sztuka / ok. 200 g]►
suszone pomidory w
oleju [ok. 10-12
pomidorów i 1 łyżka
oleju]►
serek kanapkowy
śmietankowy [100 g / ok. 4 łyżek]►
mleko [ok. 200 ml / 3/4 szklanki]Dodatkowo►
sól i
pieprz► suszona
bazylia [1/2 łyżeczki]►
suszone oregano [1/2 łyżeczki]PrzygotowanieNa patelni, na średnim ogniu rozgrzać łyżkę
oleju z
suszonych pomidorów.
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć
pieprzem i
solą i smażyć na
oleju z
pomidorów do uzyskania złotego koloru (ok. 4-5 minut).W miseczce wymieszać
mleko,
serek,
przyprawy i drobno posiekane
suszone pomidory. Najłatwiej będzie rozmieszać wszystko rózgą/trzepaczką.Wlać mieszankę na patelnię, wymieszać i podgrzać przez chwilę na małym ogniu, nie gotować!Podawać z ulubionymi dodatkami. Jeśli sos przestygnie i mocno zgęstnieje, wystarczy dolać odrobinę
mleka i delikatnie podgrzać, aby wrócił do swojej płynnej, kremowej konsystencji.NotesW przepisie wykorzystany
serek kanapkowy/twarożek kanapkowy typu almette/philadelphia. Polecam czytać składy i wybierać je najprostsze, bez zagęszczaczy. Można oczywiście poszaleć ze
smakami i zamiast naturalnego wybrać np.
czosnkowy czy
ziołowy.Smacznego!