ßßß Cookit - przepis na Blondie z masłem orzechowym

Blondie z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Blondie to biała wersja znanego, czekoladowego ciasta brownie. Jak łatwo się domyślić powstaje na bazie białej czekolady i jest bardzo słodkie – można powiedzieć, że dla ekstremalnych fanów słodkości. Ze względu na specyfikę białej czekolady zmienione są nieco proporcje masła w stosunku do klasycznego przepisu. Radzę też dodać niewielką ilość proszku do pieczenia, który pomijamy w klasycznym brownie, a w białej wersji dodaje on bardzo pasującej lekkości.
Tutaj proponuję je w wersji z masłem orzechowym, które idealnie pasuje do białej czekolady. Dla odrobiny chrupkości dodałam mieszankę orzechów – proponuję włoskie, laskowe i ziemne w dowolnej proporcji, ale możecie też wybrać tylko jeden rodzaj.
Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić najlepsze brownie z białej czekolady zwane inaczej blondie, to ten przepis jest dla Was :)
głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)
Składniki
100 g masła
200 g białej czekolady
4 jajka
145 g drobnego cukru
5 g cukru waniliowego
130 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki soli
50 g orzechów włoskich, laskowych, ziemnych (może być taka mieszanka lub wybrany rodzaj)
120 g masła orzechowego 100%, kremowego
Wykonanie
składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka. Masło orzechowe powinno być miękkie i kremowe – jeśli jest zimne, warto je odrobinę podgrzać, by było łatwiejsze do rozprowadzenia w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, cynamonem oraz sól i znów z grubsza wymieszać
grubo posiekać orzechy, dorzucić je do ciasta i wmieszać
ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia na powierzchni zrobić kleksy z masła orzechowego, a następnie przeciągnąć po powierzchni czubkiem noża lub patyczkiem by zrobić „esy-floresy”
piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż blondie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
całkowicie wystudzić
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/blondie-z-maslem-orzechowym