Wykonanie
Blondie to biała wersja znanego,
czekoladowego ciasta brownie. Jak łatwo się domyślić powstaje na bazie
białej czekolady i jest bardzo słodkie – można powiedzieć, że dla ekstremalnych fanów słodkości. Ze względu na specyfikę
białej czekolady zmienione są nieco proporcje
masła w stosunku do klasycznego przepisu. Radzę też dodać niewielką ilość
proszku do pieczenia, który pomijamy w klasycznym brownie, a w białej wersji dodaje on bardzo pasującej lekkości.Tutaj proponuję je w wersji z
masłem orzechowym, które idealnie pasuje do
białej czekolady. Dla odrobiny chrupkości dodałam mieszankę
orzechów – proponuję włoskie, laskowe i ziemne w dowolnej proporcji, ale możecie też wybrać tylko jeden rodzaj.Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić najlepsze brownie z
białej czekolady zwane inaczej blondie, to ten przepis jest dla Was :)głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)Składniki100 g
masła200 g
białej czekolady4
jajka145 g drobnego
cukru5 g
cukru waniliowego130 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonu1/4 łyżeczki
soli50 g
orzechów włoskich, laskowych, ziemnych (może być taka mieszanka lub wybrany rodzaj)120 g
masła orzechowego 100%, kremowegoWykonanieskładniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie
jajka.
Masło orzechowe powinno być miękkie i kremowe – jeśli jest zimne, warto je odrobinę podgrzać, by było łatwiejsze do rozprowadzenia w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić
masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną
czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia w misce umieścić
jajka wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgądo
jajek wlać przestudzone
masło z
czekoladą i z grubsza wymieszać. Następnie dodać przesianą
mąkę z proszkiem,
cynamonem oraz
sól i znów z grubsza wymieszaćgrubo posiekać
orzechy, dorzucić je do ciasta i wmieszaćciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia na powierzchni zrobić kleksy z
masła orzechowego, a następnie przeciągnąć po powierzchni czubkiem noża lub patyczkiem by zrobić „esy-floresy”piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż blondie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma byćcałkowicie wystudzić
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także