Wykonanie
Share the post "Pieczona
karkówka w pomidorach / Roasted
pork neck with tomatoes"Dziś proponuję coś klasycznego, co sprawdzi się na obiad w każdym domu. Rozpływająca się w ustach karkóweczka, zapieczona z
cebulą w sosie na bazie
pomidorów – przepyszna! Przepis znalazłam tutaj i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie 😉 Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi
ziemniakami z
pieczarkami, zapraszam!
Scroll down for recipe in English(8porcji)Składniki:8 plastrów karkówki3 duże
cebule, pokrojone w plasterki
olej do smażeniasól,
pieprzSkładniki na sos:500 ml passaty pomidorowej1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
papryki mielonej słodkiej1⁄2 łyżeczki mielonego
chilli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
octuPrzygotowanie:Dopraw
karkówkę solą i
pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia na patelni z odrobiną
oleju i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp
mięso przygotowaną
cebulą.Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowane
mięso. Włóż danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
Roasted
pork neck with tomato sauce(8 servings)Ingredients:8
pork neck cutlets3 large onions, slicedoil for fryingsalt, pepperIngredients for the sauce:500 ml tomato passata1 tsp
mustard1 tbsp of ground sweet
paprika1⁄2 tsp
chilli1 tsp pepper1 tsp of sugar1 tsp salt1 tsp vinegarPreparation:Season the
pork neck with salt and pepper, brown on both sides in a pan with some oil and transfer in a baking dish. Sprinkle with prepared onion.Mix all the sauce ingredients and
pour over the prepared meat. Place in the preheated to 200 oC oven and bake covered for 1 hour. 15 minutes before the end of baking remove the lid.
Serve with your favorite
side dish.Enjoy!
Share the post "Pieczona
karkówka w pomidorach / Roasted
pork neck with tomatoes"