Wykonanie
Jajko w
awokado to jeden z tych przepisów, do których będziecie często wracać. Jego przygotowanie zajmuje minimum czasu, a efekt zawsze zachwyci.
Jajko w
awokado najlepiej podać ze świeżym
pieczywem oraz lekką
sałatką. Ja przygotowałam do mojego
awokado sałatkę z
kolendry,
papryki i
czerwonej cebuli, na którą przepis znajdziecie niżej. Do
jajka w
awokado najlepiej użyć
jajek przepiórczych, aby we wgłębienie po pestce
awokado zmieściło się również
białko.Zobacz też:Pełnoziarniste placuszki z
borówkamiCukinia zapiekana z
jajkiem i
seremŚniadaniowe muffinki jajecznePlacuszki z
banana i
płatków owsianychSzakszuka z
soczewicąKanapki z
awokado | 3 proste przepisyPorcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładniki
awokado2
jajkasól i
pieprzDO SAŁATKI:garść
kolendrymała
czerwona cebulakilka plastrów
czerwonej paprykiłyżka
oliwy z oliwekłyżka
soku z cytrynyPrzepis1
Awokado przepoławiamy i pozbywamy się pestki. Każde z
jajek rozbijamy i kolejno wykładamy na połówki
awokado, we wgłębienie po pestce. Najlepiej użyć małych
jajek lub
jajek przepiórczych, aby
białko nie wypłynęło z
awokado (u mnie
jajka były nieco za duże).2Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - i gotowe!3Jeżeli chcecie podać
awokado z
sałatką jak na zdjęciach, posiekajcie
kolendrę,
cebulę oraz pokrójcie
paprykę w paski. Dodajcie
oliwę z oliwek i
sok z cytryny, doprawcie
solą i
pieprzem. Smacznego!