ßßß Cookit - przepis na Jajko w awokado z piekarnika

Jajko w awokado z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Jajko w awokado to jeden z tych przepisów, do których będziecie często wracać. Jego przygotowanie zajmuje minimum czasu, a efekt zawsze zachwyci. Jajko w awokado najlepiej podać ze świeżym pieczywem oraz lekką sałatką. Ja przygotowałam do mojego awokado sałatkę z kolendry, papryki i czerwonej cebuli, na którą przepis znajdziecie niżej. Do jajka w awokado najlepiej użyć jajek przepiórczych, aby we wgłębienie po pestce awokado zmieściło się również białko.
Zobacz też:
Pełnoziarniste placuszki z borówkami
Cukinia zapiekana z jajkiem i serem
Śniadaniowe muffinki jajeczne
Placuszki z banana i płatków owsianych
Szakszuka z soczewicą
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut
Składniki
awokado
2 jajka
sól i pieprz
DO SAŁATKI:
garść kolendry
mała czerwona cebula
kilka plastrów czerwonej papryki
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
Przepis
1
Awokado przepoławiamy i pozbywamy się pestki. Każde z jajek rozbijamy i kolejno wykładamy na połówki awokado, we wgłębienie po pestce. Najlepiej użyć małych jajek lub jajek przepiórczych, aby białko nie wypłynęło z awokado (u mnie jajka były nieco za duże).
2
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - i gotowe!
3
Jeżeli chcecie podać awokado z sałatką jak na zdjęciach, posiekajcie kolendrę, cebulę oraz pokrójcie paprykę w paski. Dodajcie oliwę z oliwek i sok z cytryny, doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/01/jajko-w-awokado-z-piekarnika