ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych – to jakby jazda obowiązkowa. Znikają w mig! 🙂 Ta wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem zadowoli wegetarian oraz fanów połączenia szpinak-feta-suszone pomidory. Zachęcam Was także do sprawdzenia przepisu na Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem . Jeżeli chcecie poznać przepisy na ciasto francuskie na słodko, odwiedźcie poniższe przepisy 🙂
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Tarta z jabłkami na cieście francuskim
Faworki z ciasta francuskiego
Porcji: 14-16 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
100 g szpinaku
100 g sera feta
5 suszonych pomidorów
ząbek czosnku
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny
łyżka masła
szczypta pieprzu
Przepis
1
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz przyprawy: gałkę muszkatołową i pieprz.
2
Następnie na patelnie dodajemy liście szpinaku i smażymy mieszając do momentu, aż stracą objętość. Następnie dodajemy sok z cytryny.
3
Ser feta kroimy w drobną kostkę i łączmy z pozostałymi składnikami.
4
Na płac ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, mniej więcej, aby liście szpinaku pokrywały całe ciasto. Zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku ciasta francuskiego. W ten sposób wyjdzie nam więcej mniejszych ślimaczków.
5
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni (termoobieg) i pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/02/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-ze-szpinakiem