Wykonanie
Składniki :500 g
sera z wiaderka - u mnie President1/2 szklanki
cukru pudru3 średnie
jajka1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 ml
mleka kokosowego- z tego odlać 60 ml do polewypołowa
czekolady gorzkiejkilka
śliwek suszonych
herbatnikiPrzygotowanie :Do
sera dodać
cukier,
mąkę i zmiksowaćWbijać po jednym
jajku- miksować do połączenia składnikówWlać 140 ml
mleka i wymieszać dokładnieForemkę średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową ( ewentualnie dno wyłożyć
herbatnikami), lepiej papierem- bo folia źle odchodzi, u mnie tak było:(Do masy serowej dodać pokrojone
śliwki suszone, wymieszać łyżką, przelać wszystko do foremkiPiec w temp. 175*C przez 20 min.
potem zmniejszyć temp.do 120 *C przez 60 -70 min.( czas pieczenia zależy od użytego
sera), do piekarnika włożyć np.keksówkę z wrzącą
wodąSernik może po upieczeniu i schłodzeniu powinien być lekko ściętyPolać polewą najlepiej po całkowitym schłodzeniu.Polewa :Resztę
mleka kokosowego tj.60 ml podgrzać z dodatkiem pokruszonej
czekolady. Ciągle mieszać do uzyskania gładkiej polewy, wylać na chłodne ciasto.przepis znalazłam w internecie. Nieco go zmodyfikowałam tzn.uprościłam.Wielbiciele
kokosów mogą posypać wierzch polewy wiórkami kokosowymi :)