Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta16CzeDrożdżówka z
truskawkamiLoading...1 Komentarz
Ciasto drożdżowe z
truskawkami, kruszonką i lukrem.
Składniki600g
mąki60g
drożdży1/2 szkl.
mleka150g
cukru5 jaj1/2 łyżeczki
soli200 g
masłacukier waniliowy600-700g
truskawekKruszonka100g
maki60g
masła5 łyżek
cukrucukier waniliowyLukiercukier puderśmietanka 30%Ilość składników zależy od tego ile i jakiej gęstości chcemy
mieć lukier.Sposób przygotowania przepisu:W letnim
mleku rozpuścić
drożdże, dodać
cukier kryształ i
waniliowy, wbić
jaja, wsypać
sól, wszystko zmiksować. Miksując porcjami dosypywać
mąkę, cały czas miksując lub wyrabiając ręcznie dolewać rozpuszczone i wystudzone
masło. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy, równo rozłożyć
owoce, posypać kruszonką.Piec około 35 minut w 175 *C Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukremKruszonka: Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć.
Lukier: do
śmietanki dodać
cukier dokładnie utrzeć.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab