Wykonanie
Dziś ma dla Was pomysł na pyszne śniadanie, które często gości na naszym
stole, zwłaszcza w weekendy. Chrupiące
croissanty podawane z grecką
sałatką, szklanką dobrego
soku pomarańczowego (u mnie 100% z sok Hortex) i koniecznie (w moim przypadku) czarną
kawą.
Croissany możecie upiec sami i (bardzo Wam polecam spróbować chociaż raz zrobić takie ciasto, wcale nie jest trudne, a efekty są zachwycające)… ale jeśli nie macie czasu i ochoty możecie kupić gotowe
rogale, przyznaję się też tak czasem robię;). A jak już piekę te wspaniałości robię to z tego sprawdzonego przepisu na
Rogale Marcińskie zmniejszyłam tylko ilość
cukru i nie dałam nadzienia.
Składniki na ciasto półfrancuskie (ok. 12-14 dużych
rogali)1 szklanka ciepłego
mleka1 łyżka suchych
drożdży (12 g)1
jajko3 1/2 szklanki
mąki (1 szklanka = ok.160 g
mąki)1 łyżka
cukruszczypta
soli225 g miękkiego
masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)Do posmarowania
rogali:1
jajko do posmarowania
rogali + 2 -3 łyżki
mlekaWykonanie ciasto:
Mąkę mieszamy z
drożdżami dodajemy
jajko,
mleko,
cukier oraz
sól. Mieszamy składniki i zaczynamy wyrabiać na koniec dodajemy rozpuszczone dwie łyżki
masła. Ciasto wyrabiamy tylko do czasu połączenia składników. Formujemy prostokąt, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x15cm tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół.
Masło rozsmarowujemy równomiernie na cieście (zostawiamy ½ cm margines dookoła). Składamy 1/3 ciasta od góry, następnie składamy dolną cześć tak, aby przykryła to złożenia (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze sklejamy brzegi i delikatnie wywałkowujemy prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości
mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio i schładzamy przez 45 minut. Proces powtarzamy 3
razy, chłodząc ciasto
miedzy wałkowaniami przez 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc.Ciasto wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem
rogali. Wywałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34cm i przecinamy wzdłuż dłuższego
boku na 2 części. Powstałe w ten sposób paski kroimy na 12 trójkątów.Trójkąty zwijamy w rogaliki zaczynając od podstawy. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją objętość, około 1 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, wyrośnięte
rogale smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i pieczemy około 25- 30 minut, aż się ładnie zarumienią.Składniki na
sałatkę grecką:200 g
sera typu
feta lub prawdziwej
fetyok. 10-15
pomidorków koktajlowych½ zielonego
ogórka szklarniowegogarść zielonych
oliwek1
czerwona cebulkaświeżo mielony
pieprzoliwa z oliwek extra vergineodrobina
ziół prowansalskichzielony
szczypiorekWykonanie:
Ser fata kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki.
Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół.
Cebulę kroimy w cienkie krążki.Na talerzu lub półmiski, na którym będziemy podawać
sałatkę naprzemiennie rozkładamy
fetę,
ogórki,
pomidorki,
cebulkę i
oliwki. Całość oprószamy
pieprzem i
ziołami prowansalskimi, dodajemy świeże liście
ziół i skrapiamy
oliwą. Nie polecam całości mieszać, jeśli nie chcemy, aby
sałatka straciła swój ładny wygląd.Upieczone
croissanty kroimy, układamy na nim liść
sałaty i
sałatkę grecka … zajadamy 😉 Do takiego śniadania obowiązkowa polecam szklankę
soku pomarańczowego HORTEX oraz
kawę.Smacznego!