Prawdziwa słodycz, która umili spotkanie przy kawie lub herbacie.Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio oraz Stovit,# HELIOBiszkopt3 jajka0,5 szklanki cukru0,5 szklanki mąki0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy4 łyżki mielonej kawyPrzygotowanie:Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, miksując do uzyskania puszystej masy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając masę szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 °C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia.Pianka śmietanowa:600 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru1 galaretka przezroczystaponadto:ok 45 sztuk herbatników kakaowychsłoiczek konfitury porzeczkowej Stovit1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzeszków HelioPrzygotowanie:Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i ostudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder następnie wlewamy tężejącą galaretkę. Całość miksujemy do momentu aż wszystko się połączy. Piankę śmietanową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę orzechową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Smarujemy konfiturąporzeczkową. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.600 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru1 galaretka przezroczysta5 łyżek cappuccinośmietankowePrzygotowanie:Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i ostudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder następnie wlewamy tężejącą galaretkę i wsypujemy cappuccino. Całość miksujemy do momentu aż wszystko się połączy. Na przygotowanej wcześniej schłodzonej warstwie wykładamy piankę cappuccino, którą posypujemy wybranymi posypkami. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.