ßßß Cookit - przepis na Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Trybowane udka deptały mi po piętach już od dłuższego czasu ale bałam się że nie poradzę sobie z usunięciem kości z mięsa.
Nic bardziej mylnego, to niezwykle prosta sprawa 😉
Mięso udek nafaszerowałam aromatycznymi pieczarkami ze szpinakiem w sosie śmietanowym Hortex.
To połączenia na prawdę udane.
Szpinak Hortex jest zamrażamy tuż po zbiorach, dzięki czemu zachowuje smak, kolor i witaminy przez cały rok!
Mięso wyszło soczyste, o wyrazistym smaku, pycha
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
przyprawa do kurczaka
Farsz:
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
300g szpinaku w sosie śmietanowym Hortex
150ml słodkiej śmietanki 30%
sól,pieprz
Przygotowanie: Mięso umyć osuszyć.
Za pomocą ostrego nożyka naciąć mięso przy kości, wytrybować udka, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką.
Farsz: Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę, dołożyć na patelnię.
Dusić do odparowania płynu.
dołożyć szpinak ze śmietanką, smażyć kolejne 5 min.
Wlać słodką śmietankę, doprawić obficie solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia.
Farszem napełniać wytrybowane udka.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 1 godz pod przykryciem.
20min przed końcem pieczenia zdjęć pokrywę aby zarumienić udka.
Smacznego
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/udka-faszerowane-pieczarkami-ze-szpinakiem-w-smietanie