Wykonanie
Trybowane udka deptały mi po piętach już od dłuższego czasu ale bałam się że nie poradzę sobie z usunięciem kości z
mięsa.Nic bardziej mylnego, to niezwykle prosta sprawa 😉
Mięso udek nafaszerowałam aromatycznymi
pieczarkami ze
szpinakiem w sosie
śmietanowym Hortex.To połączenia na prawdę udane.
Szpinak Hortex jest zamrażamy tuż po zbiorach, dzięki
czemu zachowuje smak, kolor i witaminy przez cały rok!
Mięso wyszło soczyste, o wyrazistym smaku, pycha
Składniki:
1 kg
udek z kurczakasłodka papryka mielona
ostra papryka mielona
przyprawa do kurczakaFarsz:1
cebula3 ząbki
czosnku0,5 kg
pieczarek2 łyżki
masła klarowanego300g
szpinaku w sosie
śmietanowym Hortex150ml słodkiej
śmietanki 30%sól,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso umyć osuszyć.Za pomocą
ostrego nożyka naciąć
mięso przy kości, wytrybować udka, oprószyć
przyprawą do kurczaka oraz słodką i
ostrą papryką.Farsz:
Cebulę oraz
czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym
maśle klarowanym.Obrane
pieczarki pokroić w małą kostkę, dołożyć na patelnię.Dusić do odparowania płynu.dołożyć
szpinak ze
śmietanką, smażyć kolejne 5 min.Wlać słodką
śmietankę, doprawić obficie
solą i
pieprzem.Dusić do zgęstnięcia.Farszem napełniać wytrybowane udka.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 1 godz pod przykryciem.20min przed końcem pieczenia zdjęć pokrywę aby zarumienić udka.
Smacznego#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .