Wykonanie
No i jest, mój ukochany piątek. Bardzo się cieszę, bo już czekałam na weekend i odrobinę odpoczynku. Mam tylko nadzieję, że wyjdzie w końcu słońce i pogoda się poprawi bo
powiem szczerze, że mam już dość tej szaro-burej aury.Jeszcze dzisiaj praca i wizyta u lekarza a
potem luzik. A jak weekend to coś słodkiego być musi, obowiązkowo. Zrobiłam
biszkopt z kremem
kawowym bo jutro mamy gości i podam go z pyszną
kawką. Będzie nam tak
kawowo.Życzę wam cudownego dnia i smacznego.Składniki:
biszkopt- 5
jajek- 100 g
mąki pszennej- 40 g
mąki ziemniaczanej- 120 g
cukru- szczypta
solikrem- 750 ml
śmietany 30%- 500 g
serka mascarpone- 5 łyżek
cukru pudru- 6 łyżeczek
kawy inki z
figami- 3 garście
płatków migdałów- mały słoiczek
dżemu - u mnie
malina z
jabłkiem-
woda z sokiem porzeczkowym i
sokiem z cytryny do nasączeniaSkładniki potrzebne do ciasta kupiłam w sklepie internetowym Bee.pl. Jako, że jestem zwolenniczką robienia zakupów w internecie polecam wam ten sklep i zakupy w nim. Duży wybór produktów, dużo promocji i bardzo szybka dostawa do domu. Bez wychodzenia z domu, bez kolejek i na spokojnie. Kupicie tam produkty spożywcze, książki, kosmetyki a nawet zabawki.Do miski wbijamy
białka, miksujemy je ze szczyptą
soli. Jak już piana będzie ubita to dodajemy
cukier puder. Cały czas miksujemy, dodajemy po jednym
żółtku i dodajemy łyżką
mąkę pszenną i ziemniaczaną -
mąkę dodajemy porcjami.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm- wykładamy papierem tylko spód blaszki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i rzucamy ją na podłogę (podkładam koc i dwa - trzy
razy rzucam).
Biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Najlepiej upiec
biszkopt wieczorem a na drugi dzień przygotować krem.Krem - do misy miksera wkładamy schłodzony
serek mascarpone, dodajemy
śmietanę również schłodzoną,
cukier puder i
kawę inkę, wszystko razem miksujemy, aż składniki się połączą i zgęstnieją - powstanie krem.
Biszkopt kroimy na trzy części. Spód nasączamy i rozsmarowujemy
dżem i dodajemy 1/3 kremu, przykrywamy
ciastem i nasączamy, smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ostatnią część ciasta i nasączamy i smarujemy kremem górę i boki.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na rumiano i studzimy. Posypujemy ciasto i schładzamy go w lodówce.