Wykonanie
Rate this postPyszne udka po wiejsku . Jak to na wsi bywa ,
boczek i
kury zawsze są w spiżarce 😉 Tak więc trudno ich nie połączyć . Taki duet to doskonale zgrane smaki , uzupełnione sosem BBQ i
majonezem… Dodatek
cukru trzcinowego , nadaje swoje nuty , a całość za sprawą gorącego piekarnika zamienia się w niebiański posiłek 😉 Chociaż fakt , żeby go wypocić warto zostać farmerem lub przynajmniej rzucić
okiem na siłownię 😉 Cóż pyszne potrawy nigdy nie są fit 😉
Składniki :4 udka ( tak zwane L )kawałek mocno kopconego ,
wędzonego boczkusos BBQ2 łyżki gęstej
musztardy1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 płaska łyżka brązowego ,
cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka
ostrej papryki1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej
paprykisól do smaku
chilli do smaku ( do doprawienia
boczku , ilość taka , jaką lubicie 😉 )
Boczek siekamy na małe kawałki , mieszamy z
chilli i odrobiną
cukru trzcinowego . Udka rozcinamy od
spodu i z wierzchu , jak na zdjęciu . Łatwiej jeść i
mięso lepiej nasiąknie aromatami . Tak spreparowane
mięso pokrywamy z obu stron ostrą i
słodką papryką ,
czosnkiem i
solą do smaku . Blaszkę do pieczenia smarujemy
majonezem . Układamy na nim skóra do dołu
kurczaka i polewamy sosem BBQ, niezbyt mocno . Obracamy skórą do dołu .
Wierzch jest już pokryty
majonezem , teraz wystarczy posypać całość
cukrem trzcinowym i wcześniej przygotowanym
boczkiem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Pieczemy z termoobiegiem przez pięć minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C . Pieczemy około 30 minut do czasu aż
mięso będzie miało z wierzchu spieczony
boczek i chrupiącą skórkę . Serwujemy na gorąca , zaraz po wyjęciu z piekarnika . Smacznego !