Wykonanie
Nie uwierzycie jak prosto robi się to danie! Kawałki mięciutkiej
polędwicy w gęstym, pikantnym sosie przełamane nutami
słodyczy i
sosu sojowego. Przepyszne i gotowe w dosłownie 15 minut! Jeśli lubcie sos sriracha koniecznie
dajcie szansę tej
wieprzowinie! Ja najbardziej lubię podawać ją z chińskim
makaronem i krótko przesmażonymi warzywami, ale każdy dodatek będzie świetnie pasował. Myślę, że to
mięsko odnajdzie się nie tylko z
ryżem czy
makaronem, ale także w inspirowanej Azją kanapce na gorąco. To przepis, do którego często się wraca, typowe comfort food, lepsze i szybsze niż jedzenie na wynos :)Porcje: 2 porcjeSkładniki► polędwiczka wieprzowa [300 g]► sos sriracha [1 lub 2 łyżki – zależy od preferowanego stopnia ostrości, ja zwykle
daje 1 i 1/2 :)]►
sos sojowy [2 łyżki]►
cukier brązowy trzcinowy [2 łyżki]►
skrobia ziemniaczana [1 łyżeczka]►
olej rzepakowy [1 łyżka]Dodatkowo►
sól i
pieprz [po pół łyżeczki każdego]PrzygotowaniePolędwiczkę osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paseczki o szerokości ok. 2 cm.Oprószyć
mięso solą i
pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym
oleju przez ok. 5 minut, aż
mięso lekko zbrązowieje.W międzyczasie przygotować sos: w misce wymieszać dokładnie szklankę wrzątku z
cukrem,
sosem sojowym, sosem sriracha i
skrobią.Sos wlać na patelnię do
mięsa i redukować na średnim ogniu, aż zgęstnieje (ok. 3-5 minut). Podawać z
ryżem, ulubionym
makaronem np. udon,
ryżowym czy chow mein, choć świetnie będzie smakowało także z
kaszą czy nawet w kanapce :)Notes
Cukier można podmienić na
miód, w takiej samej ilości | Można też użyć
szynki wieprzowej, a także chudej
wołowiny czy
mięsa z kurczakaSmacznego!