ßßß Cookit - przepis na Pikantna wieprzowina w sosie sriracha (6 składników)

Pikantna wieprzowina w sosie sriracha (6 składników)

nazwa

Wykonanie

Nie uwierzycie jak prosto robi się to danie! Kawałki mięciutkiej polędwicy w gęstym, pikantnym sosie przełamane nutami słodyczy i sosu sojowego. Przepyszne i gotowe w dosłownie 15 minut! Jeśli lubcie sos sriracha koniecznie dajcie szansę tej wieprzowinie! Ja najbardziej lubię podawać ją z chińskim makaronem i krótko przesmażonymi warzywami, ale każdy dodatek będzie świetnie pasował. Myślę, że to mięsko odnajdzie się nie tylko z ryżem czy makaronem, ale także w inspirowanej Azją kanapce na gorąco. To przepis, do którego często się wraca, typowe comfort food, lepsze i szybsze niż jedzenie na wynos :)
Porcje: 2 porcje
Składniki
► polędwiczka wieprzowa [300 g]
► sos sriracha [1 lub 2 łyżki – zależy od preferowanego stopnia ostrości, ja zwykle daje 1 i 1/2 :)]
sos sojowy [2 łyżki]
cukier brązowy trzcinowy [2 łyżki]
skrobia ziemniaczana [1 łyżeczka]
olej rzepakowy [1 łyżka]
Dodatkowo
sól i pieprz [po pół łyżeczki każdego]
Przygotowanie
Polędwiczkę osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
Oprószyć mięso solą i pieprzem i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, aż mięso lekko zbrązowieje.
W międzyczasie przygotować sos: w misce wymieszać dokładnie szklankę wrzątku z cukrem, sosem sojowym, sosem sriracha i skrobią.
Sos wlać na patelnię do mięsa i redukować na średnim ogniu, aż zgęstnieje (ok. 3-5 minut). Podawać z ryżem, ulubionym makaronem np. udon, ryżowym czy chow mein, choć świetnie będzie smakowało także z kaszą czy nawet w kanapce :)
Notes
Cukier można podmienić na miód, w takiej samej ilości | Można też użyć szynki wieprzowej, a także chudej wołowiny czy mięsa z kurczaka
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2019/01/pikantna-wieprzowina-w-sosie-sriracha-6-skladnikow.html