ßßß Cookit - przepis na Brownie z masłem orzechowym, konfiturą i malinami

Brownie z masłem orzechowym, konfiturą i malinami

nazwa

Wykonanie

Nie jest to z pewnością typowe świąteczne ciasto, ale jeśli nudzą Cię klasyczne serniki, makowce i pierniki – spróbuj koniecznie. Niezwykłe połączenie gorzkiej czekolady, konfitury, masła orzechowego i świeżych malin z pewnością Cię zaskoczy. Nawet sobie nie wyobrażasz jakie to pyszne…
Składniki
Krem Custard
250ml mleka
Łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski
2 zółtka
50g drobnego cukru
Łyżka mąki kukurydzianej
20g masła
2 łyżki masła orzechowego
Ciasto
230g masła
250g gorzkiej czekolady 70%
230g drobnego cukru
4 jaja
150g mąki pszennej
2 łyżki dżemu malinowego
100g świeżych malin
Przygotowanie
Custard
Do garnuszka wlej mleko, dodaj 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy i podgrzewaj uważnie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą i miękkie masło utrzyj na gładki krem. Cały czas mieszając (lub miksując) dolewaj powoli gorące mleko.
Całość przelej z powrotem do garnka, podgrzewaj 2-3 minuty, następnie dodaj masło orzechowe, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Brownie
W niewielkim garnuszku o grubym dnie rozpuść na malutkim ogniu masło i czekoladę. Mieszaj cały czas, żeby się nie przypaliło.
Kiedy czekolada się rozpuści dodaj cukier i wymieszaj.
Kiedy masło z czekoladą będą przestudzone, przelej je do miski, następnie cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.
Następnie dodaj mąkę i miksuj, aż masa będzie gładka i jedwabista.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do foremki, na wierzch wyłóż krem custard, tworząc nieregularne esy-floresy. Uzupełnij dzieło niewielkimi kleksami konfitury, całość posyp świeżymi malinami.
Piecz około 25 minut – ciasto powinno być (jak to brownie) spieczone z wierzchu i lepkie w środku.
Odstaw do wystygnięcia na mniej więcej godzinę.
Gotowe!
Przepis pochodzi z książki Comfort food J.Olivera
Reklamy
Źródło:https://mammadeli.com/2018/12/23/brownie-z-maslem-orzechowym-konfitura-i-malinami