Wykonanie
Nie jest to z pewnością typowe świąteczne ciasto, ale jeśli nudzą Cię klasyczne serniki, makowce i pierniki – spróbuj koniecznie. Niezwykłe połączenie
gorzkiej czekolady,
konfitury,
masła orzechowego i świeżych
malin z pewnością Cię zaskoczy. Nawet sobie nie wyobrażasz jakie to pyszne…SkładnikiKrem Custard250ml
mlekaŁyżeczka ekstraktu
waniliowego lub ziarenka z jednej laski2
zółtka50g drobnego
cukruŁyżka
mąki kukurydzianej20g
masła2 łyżki
masła orzechowegoCiasto230g
masła250g
gorzkiej czekolady 70%230g drobnego
cukru4
jaja150g
mąki pszennej2 łyżki
dżemu malinowego100g świeżych
malinPrzygotowanieCustardDo garnuszka wlej
mleko, dodaj 1/2 łyżeczki ekstrakt
waniliowy i podgrzewaj uważnie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Żółtka,
cukier,
mąkę kukurydzianą i miękkie
masło utrzyj na gładki krem. Cały czas mieszając (lub miksując) dolewaj powoli gorące
mleko.Całość przelej z powrotem do garnka, podgrzewaj 2-3 minuty, następnie dodaj
masło orzechowe, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.BrownieW niewielkim garnuszku o grubym dnie rozpuść na malutkim ogniu
masło i
czekoladę. Mieszaj cały czas, żeby się nie przypaliło.Kiedy
czekolada się rozpuści dodaj
cukier i wymieszaj.Kiedy
masło z
czekoladą będą przestudzone, przelej je do miski, następnie cały czas miksując, dodawaj po jednym
jajku.Następnie dodaj
mąkę i miksuj, aż masa będzie gładka i jedwabista.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.Przełóż ciasto do foremki, na wierzch wyłóż krem custard, tworząc nieregularne esy-floresy. Uzupełnij dzieło niewielkimi kleksami
konfitury, całość posyp świeżymi
malinami.Piecz około 25 minut – ciasto powinno być (jak to brownie) spieczone z wierzchu i lepkie w środku.Odstaw do wystygnięcia na mniej więcej godzinę.Gotowe!Przepis pochodzi z książki Comfort food J.OliveraReklamy