Wykonanie
Anna Sudoł 6 grudnia 2018Placuszki
śniadaniowe dla dzieci, szczególnie tych z nietolerancją laktozy czy po prostu wegańskich. Bo nie zawierają
mleka zwierzęcego i są bez
jajek. Dodatkowo, to świetny sposób by przemycić dosyć sporą ilość
szpinaku.Skład (3 porcje/choinki)100ml
mleka migdałowego,sok z 1/2
cytryny lub
limonki,1-2 szklanki
świeżego szpinaku,2 małe
banany,2 łyżki
cukru kokosowego (opcjonalnie),2 łyżki nasion chia,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,szczypta
soli himalajskiej,1/2 szklanki
mąki orkiszowej,1/2 szklanki
mleka kokosowego*.Do wysokiego naczynia wlać
mleko migdałowe, dodać
sok z cytryny i odstawić na minutę lub dwie.W tym czasie dobrze umyć
szpinak, dodać go do
mleka razem z
bananami i
cukrem kokosowym. Całość zblendować.Następnie dodać nasiona chia,
proszek do pieczenia,
sól,
mąkę orkiszową oraz
mleko kokosowe. Wymieszać wszystko na gęste ciasto, w razie potrzeby dodając więcej płynu.Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki – 6 placuszków w różnych rozmiarach tak by stworzyć z nich choinkę. Po około 2-3 minutach przewrócić placki na drugą stronę i smażyć niecałą minutę by zachowały swój piękny zielony kolor i nie stały się brązowe.Placuszki układać od największego do najmniejszego tworząc choinkę.*
Mleko kokosowe można zastąpić ponownie dodając
mleko migdałowe, jednak gęste
mleko kokosowe nadaje fajny smak i sprawia, że placuszki są delikatniejsze i bardziej wilgotne.Dodatkowo polewam je
syropem lub
miodem i podaje posypane rozdrobnionymi
orzechami włoskimi (bo mam wrażenie, że wyglądają jak malutkie lampki świecące się na świątecznym drzewku).
Anna Sudoł
Wegańska kuchnia i podróże, to moje dwie największe pasje. Ruszcie ze mną w podróż po Świecie by odnaleźć miejsce dla siebie i zobaczyć co jedzą ludzie daleko stąd. Po więcej informacji zajrzyjcie tutaj .NAJBLIŻSZE WARSZTATY
21go grudnia w Warszawie.Warsztaty świąteczne w trakcie których przygotujemy dania już na Święta!Na hasło „ HOHOHO ” -20%Szczegóły i menu warsztatów znajdziesz tutaj.SPOŁECZNOŚĆPolubObserwujSubskrybujOsób w naszej drużynie!VLOGIYou Tube:
Anna SudołULUBIEŃCY LIPCA 20183 sierpnia 2018WEGAŃSKI FOODBOOK #356 lipca 2018
Co
jadłam w Rzymie?30 stycznia 2018