ßßß Cookit - przepis na Krewetki w mleku kokosowym z ryżem

Krewetki w mleku kokosowym z ryżem

nazwa

Wykonanie

2 stycznia, 2019 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Krewetki polecają się na początek nowego roku.
gotowany ryż basmati
700 g mrożonych krewetek
6 szalotek
1/2 średniego fenkułu
5 ząbków czosnku
1 mała cukinia
200 ml wody
500 ml mleka kokosowego
4 liście kafiru
garam masala
kurkuma
pasta chilli (najlepiej słodka)
olej do smażenia
sól, pieprz
Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Szalotkę kroimy w plasterki, a fenkuł i czosnek w drobną kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej szalotkę, czosnek i fenkuł. Po około 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w półksiężyce i dokładnie mieszamy. Do garnka wlewamy 200 ml wody i dodajemy: kafir, garam masalę, kurkumę, pastę chilli, sól i pieprz. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy również krewetki. Całość gotujemy przez kolejne 3-5 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 3-4 minuty na wolnym ogniu. Krewetki podajemy z ryżem.
Podobne wpisy
Rozgrzewająca zupa dyniowa z czosnkiem
Makaron z krewetkami i natką pietruszki
Makaron z kapustą pekińską
Żeberka glazurowane
Czarny makaron ryżowy z warzywami w sosie
Udostępnij
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/krewetki-w-mleku-kokosowym-z-ryzem