Wykonanie
Poziom trudnościZiemniaczana zapiekanka z
kiełbasą to pyszne, wiejskie danie. Do tej potrawy najbardziej nadają się
ziemniaki typu kulinarnego B, tzw. do wszechstronnego użytku, średniej twardości i nierozsypujące się. Do zapiekanki dodałam zwykłą, wiejską
kiełbasę, hiszpańskie chorizo i
wędzony boczek, ale można użyć tylko jednego rodzaju
wędliny albo
mielonego mięsa.Porcja dla 6 osób (na formę/żaroodporne naczynie 23 x 33 cm)Składniki:1,3 kg
ziemniaków100 g wiejskiej
kiełbasy100 g chorizo100 g
wędzonego boczku3
cebule1 łyżka
oleju rzepakowego½ łyżeczki suszonego
tymianku½ łyżeczki suszonego
majeranku½ łyżeczki
suszonego oregano1
jajka150 ml
śmietany lub
jogurtu½ łyżeczki
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu250 g
mozzarelliSposób przygotowania:Obrane i posolone
ziemniaki gotować przez 10 minut, odcedzić, odstawić do przestudzenia.
W tym czasie przygotować resztę składników.
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Kiełbasę i chorizo pokroić w plasterki oraz
boczek w małą kostkę.
Wędliny razem smażyć na patelni, dodać
cebule.
Przestudzone
ziemniaki pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać w termoobiegu do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie wysmarować
olejem.
Ziemniaki podzielić na trzy części. Na dno ułożyć pierwszą część pokrojonych
ziemniaków, posypać suszonym
tymiankiem.
Na to wyłożyć połowę smażonej
wędliny z
cebulą.
Położyć kolejną część
ziemniaków i posypać suszonym
majerankiem.
Wyłożyć drugą połowę smażonej
wędliny z
cebulą, przykryć pozostałymi
ziemniakami i posypać
oregano.
Śmietanę/jogurt wymieszać z
jajkami,
solą i
pieprzem, wylać na
ziemniaki.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach wysypać na wierzch zapiekanki (można jeszcze sypnąć odrobinę ulubionych
ziół – u mnie
oregano).
Zapiekankę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok. 25 minut, do czasu aż
mozzarella się ładnie zarumieni.
Ziemniaczaną zapiekankę z
kiełbasą odstawić na 15 minut, podawać gorącą.
Smacznego!