Wykonanie
Listopad 22, 2018 Listopad 22, 2018 Listopad 22, 2018 12:17 napisane przez
Miss Berry
Curry z
batatem i
jarmużem to wyśmienita wegańska propozycja na obiad. Można podawać je z
ryżem lub jeść jak zupę. Intensywne, lekko kwaśne czerwone
curry z
mlekiem kokosowym,
trawą cytrynową i liśćmi kaffiru idealnie współgra ze słodkim, rozpływającym się w ustach
batatem i jędrnym
jarmużem. Samo zdrowie, spróbujcie sami! W tym przepisie
bataty gotuję osobno i dodaję je dopiero do gotowego
curry – tym sposobem
bataty ugotowane na parze są naprawdę pyszne i delikatne.Przepis na
Curry z
batatem i
jarmużem znajdziecie poniżej.
Curry z
batatem i
jarmużemAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 40 minutW
sumie: 1 godzinaPorcje: 4Składniki500 g
batatów400 ml
mleka kokosowego1 łyżka
oleju kokosowego2 łyżeczki czerwonej pasty
curry2 cm korzeń
imbiru2 łodygi
trawy cytrynowej4 liście kaffiru
pędy bambusa (jedna puszka)2 łyżki
sosu rybnegopęczek
jarmużu1
limonkaPrzygotowanie
Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości (15-20 minut).W międzyczasie przygotować
curry.W garnku rozgrzać jedną łyżkę
oleju kokosowego i dodać pokrojony w plasterki
imbir, lekko rozgniecioną
trawę cytrynową oraz liście kaffiru.Krótko podsmażyć, a następnie dodać
mleko kokosowe i czerwoną pastę
curry.Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać
pędy bambusa i gotować kolejne 5 minut.Pod koniec gotowania doprawić
sosem rybnym, a następnie zdjąć z ognia i dodać posiekany
jarmuż oraz ugotowane wcześniej
bataty.Całość wymieszać, można podawać z
ryżem i wykończyć świeżą
kolendrą. Smacznego!3 . 5.3251
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie