Przepis na te ciasto podpatrzyłam przed Świętami w Internecie... i postanowiłam wypróbować. Wyszło bardzo smaczne - inne niż tradycyjne, świąteczne ciasta, idealne do kawy!Składniki:200 g masła1 łyżka dobrej przyprawy piernikowej (z małą ilością mąki)150 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej3 jajka300 g drobnego cukru135 g mąkiszczypta soli150 g suszonych śliwekcukier puder do posypaniaPiekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm.Masło roztopić w rondlu razem z przyprawą do piernika i czekoladą, wystudzić lekko.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować.Dodać mąkę i sól, zmiksować. Następnie dodać posiekane śliwki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem i piec ok. 32 minuty. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Można też zrobić polewę czekoladową.Smacznego!