Wykonanie
Brak pomysłu lub brak czasu na obiad? Poniższy przepis zajmuje nie więcej niż 30 minut a w smaku nie zawodzi!
Składniki:1 duża
pierś z kurczaka lub 2 małe400-500 g
pieczarek300 g
śmietany 18%1 pęczek
szczypiorku dymki3-4 ząbki
czosnkuoliwa z oliwek do smażenia
sól,
pieprz,
curry,
papryka słodka, ew. ulubione
zioła (np. prowansalskie)
Poziom trudności 1/5Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić
solą,
pieprzem,
curry i
papryką słodką a następnie podsmażyć na
oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę przesmażyć z
kurczakiem.
Pieczarki pokroić i dodać na patelnię, całość chwilę smażyć razem, a następnie dusić 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać
śmietanę i wymieszać.
Szczypiorek posiekać i dodać do
kurczaka. Całość doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz odrobiną
cukru dla wzmocnienia smaku. Można dodać ulubione
zioła.Danie podawać z
makaronem lub
ryżem.Smacznego!