Wykonanie
Share the post "
Śledzie z marynowanym
imbirem / Herring with pickled ginger"Nie ma Świąt bez
śledzika. Uwielbiam je wszystkie i w każdej postaci, więc gdy zobaczyłam w magazynie Moje Gotowanie
śledziki z marynowanym
imbirem wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Nie zawiodłam się, bo wyszły pyszne! Generalnie jestem też fanką marynowanego
imbiru więc jak dla mnie to połączenie jest idealne. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English(słoik 1 l)Składniki:500 g
śledzi, odmoczonych i pokrojonych w 1 cm paski2
cebule, obrane i pokrojone w piórkasok z 1
cytryny100 g marynowanego
imbiru ze słoiczka2
liście laurowe5-6 ziarenek
ziela angielskiegoSkładniki na zalewę:250 ml
oleju roślinnego4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki płynnego
mioduPrzygotowanie:Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zalewy.Układaj w słoiku naprzemiennie warstwy:
śledzie,
cebulę skropioną
sokiem z cytryny i
imbir aż do wyczerpania składników wkładając gdzieniegdzie
liście laurowe i
ziele angielskie.Zalej przygotowaną zalewą i odstaw minimum na noc do lodówki.Smacznego!*taką piękną zastawę możecie zakupić tutaj
English versionHerring with pickled ginger(1 l jar)Ingredients:500 g herrings, soaked and cut into 1 cm stripes2 onions, peeled and slicedjuice from 1 lemon100 g of pickled ginger2 bay leaves5-6 allspice berriesIngredients for the
brine:250 ml of vegetable oil4 tablespoons of soy sauce2 tablespoons of honeyPreparation:Mix all the
brine ingredients and set aside.In the jar arrange ingredients in layers: some herring, onion sprinkled with lemon juice and ginger, inserting bay leaves and allspice here and there.
Pour in prepared
brine and place in the refrigerator minimum overnight.Enjoy!
Share the post "
Śledzie z marynowanym
imbirem / Herring with pickled ginger"