Wykonanie
Sałatka z resztek…Pyszna, pożywna i kolorowa! Znudziły mi się kanapki na kolację. Zaczęłam więc przyrządzać sałatki na kolację .
Sałatka z
kurczaka i labneh to resztki jakie znalazłam w lodówce. Nie od dzisiaj przyrządzam posiłki z resztek . Prowadzę ekonomiczny styl życia, a przy tym staram się żyć ekologicznie i nie marnować jedzenia. Sałatki zawsze można zrobić z resztek. Jestem przekonana, że każdy z Was poradzi sobie z domowym przepisem na
sałatkę.
Sałatka z resztek powstała u mnie z
kurczaka i
sera jogurtowego labneh. Nie, nie, kupuję gotowy labneh i jestem bardzo zadowolona, że
ser jest naturalnie smaczny. Ostatnio wpadły mi w ręce japońskie
bakłażany. Są to długie, cienkie i jasnofioletowe
bakłażany. Smakiem raczej się nie różnią od tradycyjnych
bakłażanów. Świetnie smakują w
sałatce skropione
winegretem.
2 porcjeSkładniki:150 g mieszanej
sałaty1 japoński
bakłażan, ok. 250 g2 łyżki
kokosowego oleju1
pomidor½
czerwonej paprykikilka krążków białej
cebuli200 g smażonego
fileta z kurczaka5 kulek labneh1 łyżka prażonych pinii2 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki białego
octu balsamicznego½ łyżeczki suszonych
prowansalskich ziół¼ łyżeczki granulowanego
czosnkuSałatę opłukaj, osusz i ułóż na talerzu. Pokrój
bakłażana na plasterki,
posól i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż na
kokosowym oleju.Pokrój
kurczaka na kawałki i wraz z
bakłażanami, pokrojonymi
pomidorami i
papryką ułóż na sałacie. Powciskaj labneh i posyp prażonymi piniami. Wlej
oliwę,
sok z cytryny i
ocet balsamiczny do małego słoiczka. Dodaj
przyprawy i odrobinę
soli. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Polej
sałatkę winegretem.