ßßß Cookit - przepis na Pasta z mięsa z rosołu z warzywami suszonymi

Pasta z mięsa z rosołu z warzywami suszonymi

nazwa

Wykonanie

Jeśli po ugotowaniu rosołu nie ma komu zjeść mięsa na którym go ugotowaliśmy to możemy przygotować pyszną pastę do chleba.
Wymaga to trochę zachodu, ale warto to zrobić.
A gdy nie damy rady zjeść pasty na bieżąco to możemy przechować ją w słoiczkach, zagotować dwukrotnie ( dzień po dniu) i otworzyć słoiczek kiedy przyjdzie nam na nią ochota :)
Tym sposobem nic się nie zmarnuje, a na pastę skuszą się i ci którzy wcześniej na mięso nie mieli ochoty...
Składniki :
ok. 60 dag gotowanego mieszanego mięsa z rosołu; kurczak, wołowina, mięso wieprzowe z golonki
ok. 30 dag wątróbek z indyka
sól, pieprz czarny i ziołowy mielony
majeranek, oregano, papryka ostra
kilka kropek maggi, gałka muszkatołowa
ok. 10 dag mieszanki suszonych i częściowo uwodnionych warzyw (pomidory, papryka suszona,cukinia, bakłażan, czarne oliwki), u mnie Italiamo
oliwa z suszonych pomidorów, pozostało mi w słoiczku ok. 100 ml
ok. 1/3 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Mieszankę suszonych warzyw zamoczyć w oleju na co najmniej godzinę, osączyć
Wątróbkę krótko ugotować z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren pieprzu
Ugotowane mięso z rosołu, ugotowaną wątróbkę i osączone warzywa zmielić
Masę doprawić do smaku przyprawami, a gdy całość wyda się za sucha -dodać oleju w którym moczyły się warzywa, ewentualnie dodać rosołu, wymieszać
Przełożyć do słoiczków- zakryć dekielkami ( można wlać łyżkę oliwy na wierzch pasty), pasteryzować przez dwa kolejne dni. Słoiczki przechowywać w lodówce.
Tym sposobem zużyłam mięso i oliwę która pozostała mi po suszonych pomidorach.
Pasta- pasztet jest o niebo lepsza od tych ze sklepu których składu pewnie nie chcielibyśmy nawet znać...
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/01/pasta-z-miesa-z-rosou-z-warzywami.html