ßßß Cookit - przepis na Pasztet soczewicowy – bezglutenowy

Pasztet soczewicowy – bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 12 grudnia 2018
Składniki
soczewica czerwona - 1/2 szklanki
soczewica zielona - 1/2 szklanki
kasza jaglana - 1/2 szklanki
średnia cebula - 1 sztuka
czosnek - 2 sztuki
przyprawa do grilla - 1 łyżeczka
przyprawa podlaska do pasztetów - 1 łyżka
kurkuma - 1/2 łyżeczki
olej kokosowy - 2 łyżki
pieprz, sól (czarna) i przyprawa warzywna do smaku
Instrukcje
Ugotować soczewicę zieloną i czerwoną razem w 2.5 szklanki osolonej wody dodając obraną cebulę i czosnek i część przypraw.
Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni po czym przepłukujemy gorącą wodą. Gotujemy w 1 i 1/3 szklanki wody z resztą przypraw i olejem.
Po ugotowaniu, jeszcze gorącą kaszę i soczewicę, miksujemy w blenderze na wysokich obrotach. Dobre zmiksowanie gwarantuje udany pasztet.
Wylewamy do foremki (keksówka) i zostawiamy do wystygnięcia.
@ Pod koniec gotowania, soczewicę dobrze doprawiamy, wtedy pasztet na pewno będzie smaczny. Jeżeli nie macie przyprawy podlaskiej do pasztetu, to należy dodać majeranek i zmielony liść laurowy (1/3 łyżeczki)
@ Poracja na 4 osoby.
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/pasztet-soczewicowy-bezglutenowy